RSS Feed

Nagyvilág

Okosvárosban okosbuszok

Okosvárosban okosbuszok Két év után befejeződik a bécsi „okosvárosban“, Aspern Seestadtban a menetrend szerint közlekedő önvezető buszokkal indított kísérleti projekt. A városrészben cirkáló autonóm járművekre 2021. június 23-ig lehet felszállni. A buszozás ingyenes, a vírus miatt korlátozásokkal kell számolniuk az utasoknak. Ausztriában továbbra is intenzív kutatások folynak a jövőt jelentő önvezető járművek

Bécs: Elég a betonból!

Bécs: Elég a betonból! „Elég a betonból! – több zöldet Bécs utcáira és tereire” mottóval hirdetett ötletpályázatot az osztrák főváros. A felhívás keretében a bécsi lakosság valamint osztrák és külföldi szakemberek ötleteit várják olyan közterületek kizöldítésére, ahol a közművezetékek vagy helyhiány miatt nincs lehetőség fák ültetésére.

Zürich: szigorúan ellenőrzött autósok

 Zürich: szigorúan ellenőrzött autósok Svájcban is divat a járművek tuningolása. Egyes tulajdonosok túl vagányak, s például a megengedettnél szélesebb felniken gurulnak, avagy mélyebbre „ültetett” karosszériával közlekednek. Ilyen és hasonló okokból vont ki a forgalomból a hatóság számos verdát a tavasszal.

Vidám germán nyugdíjasok

 Vidám germán nyugdíjasok Május derekáig a 80 év feletti németországi lakosság négyötöde kapott legalább egyszer korona-járvány elleni vakcinát. Sőt e korosztály 62 százalékát már kétszer beoltották. A 70-79 esztendős polgárok közül bő 3 millióan eddig egyáltalán nem lettek fecskendezve az aktuális vírushullámmal szemben.

BioNTech: nem kis nyereség

BioNTech: nem kis nyereség Több mint egymilliárd euró adózás utáni nyereséget ért el az idei első negyedévben a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat, amely a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscéggel kifejlesztette az Európai Unióban elsőként engedélyezett védőoltást az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen.

Belvárosi bajor autóverseny

Belvárosi bajor autóverseny A naiv dél-német járókelők egy tavaszi autóshajsza kapcsán arra gyanakodtak, hogy krimit forgatnak Erlangen szívében. A tréfásan Bajorország legkisebb nagyvárosaként emlegetett cityben mások arra tippeltek – szintén tévesen – hogy egy BMW reklámfilmbe csöppentek. De nem!

Eltitkolták a leopárdszökést

Eltitkolták a leopárdszökést Egy héten át titkolta a nagyközönség elől három fiatal leopárdjának megszökését egy kelet-kínai szafaripark. A leopárdok közül kettőt már befogtak, mindkét állat jó egészségi állapotban van.

NSZK: 83 millió polgár, 84 ezer halott

NSZK: 83 millió polgár, 84 ezer halott Az Európai Unió legnépesebb tagországában javában tombol a „furcsa” tavasz. Napsütést váltja havaseső, a grillező germánok bánatára! A 16 régiót eltérő mértékben sújtja a Covid-19 kór és annak friss mutánsai. Különösen drámai a helyzet Északrajna-Vesztfáliában, ahol 2020 óta havi átlag ezer áldozatot követelt a koronavírus-járvány.

Kohl '91

Kohl '91 A „német egység atyja” 2017-ben hunyt el. Dr. Helmut Kohl pályafutása nem mindennapi történet! A konzervatív CDU országos vezetőségének már 36 esztendősen tagja lett. Majd 1969-től a 4 millió lakosú Rajna-Pfalz tartomány miniszterelnöke volt. Helmut Schmidt (SPD) kancellártól '82-ben vette át a bonni kormány irányítását.

Német Tesla: legyünk türelmesek!

Német Tesla: legyünk türelmesek! Az eredeti tervek szerint idén nyártól Európa szívében – Berlin közelében – is készülhetnének Tesla márkájú kocsik. Ám a gyáravatóra várni kell: az építési engedélyekkel nem először vannak gondok. Pláne, amióta egy hatalmas akkumulátor üzem felhúzása is szóba került!

Az FBI nyilvánosságra hozta a Kurt Cobain-aktát

Az FBI nyilvánosságra hozta a Kurt Cobain-aktát Nyilvánosságra hozta a Kurt Cobain halálával kapcsolatos dokumentumokat az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda. A 10 oldalas aktában olyan levelek is szerepelnek, amelyeket összeesküvés-hívők írtak az FBI-nak. Az egyik levélíró szerint a rendőrség soha nem vette komolyan azt, hogy gyilkosság is történhetett, amit aggasztónak nevezett, hiszen "a gyilkos még mindig szabadlábon van."

Kína: ID6 világpremier

Kína: ID6 világpremier A belföldi publikum és a külhoni szakküldöttségek számára április végén zárult a Föld legnépesebb államának hagyományos jármű showja. Hatalmas érdeklődés előzte meg a Volkswagen ID6 bemutatkozását. A Mercedes EQA ázsiai premierje is azt tükrözi, hogy az „Auto Shanghai 2021” erősen fókuszált az elektromos modellekre.

Korona: lehet-e hinni a statisztikáknak?

Korona: lehet-e hinni a statisztikáknak? Venezuelában ma alig fészáz ezer fertőzötről és 30 ezer eddigi áldozatról szólnak a hivatalos statisztikák, bár milliók tartósan alultápláltak. A pöttömnyi Panamában már 6 ezer fölé szökött az elhunytak kvótája. S mi a helyzet Kubában?

Legfeljebb 1,5 Celsius-fok

Legfeljebb 1,5 Celsius-fok A globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokban való maximálásával csupán feleannyit emelkedne a század végére a globális tengervízszint a jégtakarók olvadása miatt, mint azt a jelenlegi előrejelzések mutatják - derült ki egy nagyszabású tanulmányból.

További írások a rovatban

Lap tetejére