RSS Feed

Kultmix

Lezajlott az első online Jazz Showcase

Lezajlott az első online Jazz Showcase Vasárnap 14. alkalommal járták át a jazz hangjai a Müpa tereit, virtuálisan és élőben is. A Jazz Showcase idén a pandémiás helyzetre való tekintettel különleges körülmények közt került megrendezésre: a tehetségbörze fiatal zenekarainak előadását felvételről, míg az egész napos jazzélmény tetőpontját jelentő gálakoncertet már élőben követhették a nézők.

Nagy lett a kis Vuk: 40 éves

Nagy lett a kis Vuk: 40 éves Vuk, a róka története először több mint 80 éve jelent meg egy gyűjteményes kötetben, mégis a mai napig magával ragadja a gyerek és felnőtt olvasókat egyaránt. Hogy Fekete István számos, szeretetre méltó állathőse közül miért pont a róka lett a legnépszerűbb? Ebben hatalmas szerepe van a legendás rajzfilmes alkotónak: Dargay Attilának.

Online érkezik a 10. Finn Filmnapok

Online érkezik a 10. Finn Filmnapok 2021. február 3 - 10 között tizedik alkalommal érkezik Magyarországra a finn filmgyártás legszínesebb alkotásait bemutató Finn Filmnapok a FinnAgora szervezésében. Az eddigi rendezvényekkel ellentétben, most az ország teljes területén elérhetőek lesznek a filmek, hiszen a hétnapos fesztivál ezúttal online formában rendezik meg.

A Bridgerton család folytatása már olvasható

A Bridgerton család folytatása már olvasható Megjelent Julia Quinn: A vikomt, aki engem szeretett - A Bridgerton család 2. új kiadása is, ami a népszerű Netflix sorozat alapján is adta, és amelyet filmben majd csak a következő évadban láthatunk, de könyv formájában már olvashatjuk.

Kral, Benkő és a többiek

 Kral, Benkő és a többiek Tavaly februárban hunyta le örökre a szemét Ivan Kral. A legendás cseh-amerikai rockgitáros olyan kortársakkal koncertezett, mint – a Berlinben emléktáblát kapott – David Bowie, a sohasem diétázó Iggy Pop és a csábítóan tehetséges Patti Smith. Fájóan korán ment el pár hónapja Mérei Tamás gordonkaművész: a 2020-as gyászos lista igen hosszú!

Felejthetetlen emberek

 Felejthetetlen emberek A magyar zeneirodalom legendás alakja 1945 őszén hunyt el New Yorkban. Bartók Béla a leukémia és a kényszerű emigráció áldozata lett Amerikában. Műveit ma is világszerte játsszák – ez vonatkozik a tavaly szintén jubiláns, 181 éve született Csajkovszkijra, s az akkor már halott Beethovenre is.

Új Kurtág-lemez jelenik meg a szerző 95. születésnapjára

Új Kurtág-lemez jelenik meg a szerző 95. születésnapjára Február 19-én ünnepli 95. születésnapját Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas, világhírű magyar zeneszerző, zongoraművész és kamarazene-tanár. Ebből az alkalomból a BMC Records kiadja az egyik első főművének tekinthető Bornemisza Péter mondásai című alkotását.

Sára Sándor emlékére hirdetnek filmszemlét

Sára Sándor emlékére hirdetnek filmszemlét Sára Sándor operatőr, filmrendező emlékére hirdetik meg a 20. Lakiteleki Filmszemlét, amelyre október 1-jéig lehet nevezni - közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója az MTI-vel.

Joaquin Phoenix malacos filmje érkezik a Távmoziba

Joaquin Phoenix malacos filmje érkezik a Távmoziba Február 12-én és 14-én a Távmozi műsorán debütál a Gunda. A Joaquin Phoenix produceri közreműködésével készült alkotás intim portré egy állatcsaládról és megdöbbentő erejű, szöveg nélküli dokumentumfilm, amely különleges vizuális megközelítéssel tesz fel súlyos morális kérdéseket.

Idén 42 díjazottnak ítélték oda a KÓTA díjait

Idén 42 díjazottnak ítélték oda a KÓTA díjait Idén 12 kategóriában 42 díjazottnak ítélték oda a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA díjait, amelyeket online ünnepségen szimbolikusan adtak át a magyar kultúra napján, pénteken - közölte a szervezet az MTI-vel.

Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred

Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred Közösen készül Veszprém és Balatonfüred az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programra, az együttműködésben különösen nagy hangsúlyt kapnak majd a filmes események - jelentette be pénteki balatonfüredi sajtótájékoztatóján a program kormánybiztosa.

Új vezetők a Líra Csoportnál

Új vezetők a Líra Csoportnál Átalakul és kibővül a Líra Könyv Zrt. és társasághoz tartozó kiadói csoport szakmai vezetése.Király Levente a Corvina Kiadó új igazgatójaként, Kúnos László a Líra non-fiction tanácsadójaként dolgozik tovább. Kolosi Tamás, a Líra Könyv Zrt. elnöke köszönetet mondott Kúnos László eddigi, a magyar könyvkiadás történetén is nyomot hagyó munkásságáért.

Bemutató előtt leplezi le a titkokat az Örkény Színház

Bemutató előtt leplezi le a titkokat az Örkény Színház Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a stream-nézők részleteket hallhatnak az Örkény István Színház: A nemzet özvegye című előadása jövőbeli bemutatójának szövegéből.

Szeretetteljes ölelés a Bábszínháztól

Szeretetteljes ölelés a Bábszínháztól Boribon és Annipanni történetét a legtöbb kisgyermekes család ismeri. A Budapest Bábszínház, Ellinger Edina rendezésében, online is műsorára tűzi, január 23-án.

További írások a rovatban

Lap tetejére