RSS Feed

Vélemény

Dalia László: Öregkori balgaságok

Öregkori balgaságok Lehet-e szép az öregkor? Hát, erről minden felmérésben fele-fele szokott az igen és a nem lenni. Régi poén, hogy mondja az egyik öreg a másiknak, "azért az öregkornak is vannak szépségei". Mire a másik, "egyet mondj!". Vicces dumákban nincs hiány, miszerint 80 fölött már gondolkodás nélkül ki lehet próbálni a heroint és milyen nagy dolog, hogy "nem haltál meg fiatalon".

Csontos Tibor: Haláljárat

Haláljárat Tegnapig 25.580 magyar áldozata volt a koronavírus járványnak. Azóta bizonyosan nőtt a fertőzésben elhunytak száma, amely mifelénk naponta és átlagban kétszáz körüli. Döbbenetes statisztika, hiszen még egyetlen koronás halál is elborzasztó. Mindegyik mögött emberi sorsok, családi tragédiák rejteznek, mert hát "ilyen az ember, egyedi példány”. S melyekről a politika nem vesz tudomást.- Sérül a társadalom, ha nem emlékezik meg halottairól – mondta Frank-Walter Steinmeier német államfő a járvány áldozatainak tartott berlini emlékünnepségen.

Mogyorósi Géza: Genscher emléke

 Genscher emléke Kedveltem az öreget. Fiatal külföldi tudósítóként két alkalommal is találkozhattam a - nyolcvankilenc évesen elhunyt - Hans-Dietrich Genscherrel. A termetes, volt bonni alkancellár-külügyminiszter napjainkban is az egyík legnépszerűbb európai politikus. Ha jól tudom, akkor legutóbb Horn Gyula egykori magyar kormányfő 2013 júliusi búcsúztatásán járt hazánkban

Dalia László: Páratlan páros

Páratlan páros Meghalt Törőcsik Mari. Itt van az emlékezés ideje, de ilyenkor nem szeretjük a tiszteletköröket, a kötelező életrajzot, a színházi és filmszerepek vég nélküli felsorolását, s inkább a saját emlékmorzsáinkra bízzuk magunkat. S nem is olvastam el a portálokon a búcsúkat, mert ilyenkor közhelyesek, meg bosszantóan üresek a szavak.

Csontos Tibor: Ellopták a rendőrt

Ellopták a rendőrt Ráadásul kétszer is. Először tavaly novemberben csenték el a mezőörsi sebességmérő rendőrt és járőrautót ábrázoló, bádogból készült installációt, melynek az lett volna a szolgálati feladata iparosművészeti térplasztikaként, hogy némi mértéktartásra intse a gépkocsivezetőket a sebességhatárok betartását illetően. A metalpolicemant azonban a hús-vér tolvaj visszaadta a hatóságoknak, minekutána ismét traffipaxos szolgálatba vezényelték Bádog őrmestert, akinek megint csak lába kélt. Eltöprenghetnénk azon, mi mindenre lehet jó egy ilyesfajta, közlekedésbiztonsági installáció.

Regös István: Törőcsik Mari halálára

Törőcsik Mari halálára Nehéz olyan nemzet halottjáról írni, aki nem halt meg. Nehéz olyannak az életútjáról szót szó után tenni, aki nem halt meg. Ilyenkor támad fel bennünk az érzés, hogy ki az igazi csillag, ki az igazi sztár, mert arról mindez nem látszik. Az igazi, valódi, soha el nem tűnő fényt Törőcsik Mari sugározta. Amikor megszületett a Körhinta, az egész világ felkapta a fejét, hogy ki ez a tündérkirálynő?

Mogyorósi Géza: A hidegháború hőse

 A hidegháború hőse Áprilisban új tárlat nyílt a berlini Deutsches Technikmuseum falai között. Az apropót Jurij Alekszejevics Gagarin hat évtizeddel ezelőtti űrkirándulása adja. Ha megkapom a második korona elleni oltást, akkor feltétlenül elcaplatok a „szovjet világűr esztétikájába” beavató kiállításra. Hiszen elfogódott vagyok Bajkonur hősei iránt.

Csontos Tibor: SZFEmlék

SZFEmlék Nem tudom, mi lett a sorsa annak a hatalmas tablónak, amely a szép emlékű Ódry Színpad bejáratánál díszelgett a a Színház- és Filmművészeti Egyetem előterében. A tabló sok-sok fényképén rendezők, filmesek, színészek, televíziósok voltak láthatók, s valamennyi fotó alatt egy-két mondat szerepelt képaláírásként. A tablójáték szereplőitől azt kérték, idézzenek fel egyetlen mondatot azokból az esztendőkből, melyeket a színiakadémián töltöttek tanárként vagy éppen hallgatóként.

Dalia László: Mit tud a Z-generáció?

Mit tud a Z-generáció? A Nagy Diák Tesztek mindig tükröt tartanak a fiatalok elé, meg szolgál némi tanulsággal a társadalom számára is, hiszen ki ismeri jól a Z-generációt vagyis az 1995 és 2010 között született srácokat? Talán a szüleik és a tanáraik sem, így ha a DUE Médiacsoport 300 ezer fiatalt rávesz, hogy kitöltsék a tesztet, mindenki jól jár. Persze, ha hiteles az eredmény.

Mogyorósi Géza: Bécsi barangolás

Bécsi barangolás Friss diplomásként 38 éve jártam először nyugaton. Egész pontosan a sógoréknál. Még precízebben Bécsben, ahol legutóbb is pompásan éreztem magam. Igaz a szokásosnál több császár-király plakát feszült a hirdetőoszlopokon. Százöt esztendeje annak, hogy az idős uralkodó – meg sem várva a nagy háború második félidejét – örökre lehunyta a szemét.

Dalia László: Tanuljunk-e tankönyvből?

Tanuljunk-e tankönyvből? Már a tankönyvnek sincs tisztelete, amelyből több tízezer gyerek tanul majd és őket igazán nem szabadna becsapni. Viszont miért lenne épp a tankönyv a kivétel, amikor ebben az országban már minden kapkodva születik, s gyakran ugyanazok bírálják el a produkciót, akik készítik.A regnáló kormány ugyanis semmit nem bíz a véletlenre, vagyis csak az övéik lehetnek döntési helyzetben.

Csontos Tibor: Egy mondat Chaplin táviratáról

Egy mondat Chaplin táviratáról Charlie Chaplin a következő táviratot küldte a mindenható Führernek: „Megbocsátom önnek, hogy ellopta a bajuszomat, megbocsátom önnek, hogy ellopta a közönségemet, de azt nem bocsátom meg önnek, hogy többet röhögnek önön, mint rajtam.” Nos, helyben vagyunk, a nevetségessé tétel gyilkos fegyver, nincs az a golyóálló mellény, páncélozott gépkocsi, állig felfegyverzett testőrhad, amely megvédhetne a poéngolyózápor ellen, amellyel Chaplin A diktátor című filmjével szolgált, kapott is rendesen dührohamot tőle a Führer, akinek bár a Hófehérke és a hét törpe volt a kedvenc mozija,

Mogyorósi Géza: Új határok Európa térképén

 Új határok Európa térképén Hetvenhat esztendeje fejeződött be a második világháború – Európa szívében kettészakadt egy nemzet. A nyugatnémetek a „szegény rokonok”-kal kapcsolatban agyukba vésték: hiába dolgoznak, úgyis üresek a boltok, és a DDR-márka sem más, mint játékzseton.

Dalia László: Petry hazajön

Petry hazajön Petry Zsoltot öt év után kirúgta a Hertha, mert olyan politikai nyilatkozatot tett a Magyar Nemzetben, amely nem egyeztethető össze a berlini csapat elveivel. Ez ügyben egyébként engedélyt is kellett volna kérnie a klubtól, amit nem tett meg. Petry utóbb megpróbálta több gondolatát módosítani, de a német sajtó lefordította a cikket, amely túlságosan egyértelmű volt, hogy bármiféle félreértésről beszélhetnénk.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére