Végső búcsú Ferrari Violettától

Mix Online - Végső búcsú Ferrari Violettától - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
Csontos Tibor | 2014. 02. 08. 17:06:29
Végső búcsú Ferrari Violettától Szombaton délelőtt temették el az életének nyolcvannegyedik évében elhunyt Ferrari Violetta színésznőt a budaörsi új temetőben. Az ötvenes évek színházi és filmes életének egyik legnépszerűbb színésznője volt, ötvenhatban kiment az NSZK-ba, ahonnan csak negyven év múlva tért haza. Budaörsi otthonában töltötte napjait a színésznő, akibe annak idején egy egész ország volt szerelmes.
Ferrari Violetta 1930. április 25-én Hódmezővásárhelyen született, de gyermekkorát már Budapesten töltötte, játszott a rádió gyermekszíntársulatában, tagja volt Siliga bácsi gyermekszínházának és modellként részt vett a Corvin Áruház gyermekruha-bemutatóin, gyermekszínészként Sennyei Vera partnere volt a Vígszínház színpadán. 
A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1949-ben a Nemzeti Színház szerződtette. Az ország első társulatában klasszikus és kortárs drámák vezető szerepeinek egész sorát kapta, ahol együtt játszhatott Ladányi Ferenccel, Tímár Józseffel, Gobbi Hildával, vagy Básti Lajossal, akihez férjhez is ment.
Emlékezetes szerepei voltak Dalolva szép az élet (1950), Civil a pályán (1951) a Fel a fejjel (1954), a 2 x 2 néha 5 (1954) című filmekben, és persze az 1955-ben forgatott Gázolásban (képünkön jelenet a filmből). 1956.-ban disszidált, Szabó Sándorékkal hagyta el az országot. Szabóék tovább mentek Amerikába, ő az NSZK-ban telepedett le, ahol két gyereket nevelt és 1985-ig színpadon és filmekben is szerepelt. Ezután pedig házakat tervezett.

1996-ban jött vissza, és egy budaörsi házban lakott, fiai és unokái Németországban maradtak. Tíz évvel a hazaérkezése után interjút adott Borzák Tibornak, a Szabad Föld újságírójának és arról panaszkodott, hogy alig tudja kifizetni a csekkjeit. Bevallotta, hogy nem lett volna szabad hazaköltöznie, de már hiányzott neki Magyarország. 
Mesélt arról, hogy mennyire imádta őt Básti Lajos, és a rúdugró Homonnai is feleségül akarta venni, de szerelmes volt belé Soós Imre is, akinek nem viszonozta az érzelmeit. Elmondta, olyan népszerű volt a németeknél, hogy amikor meglátták, azt mondták, "Nicsak, begördült a Ferrari!"
- Csak ámulok és bámulok, hogy az én egykori színészpartnereim mind palotában laknak - mondta abban a 2006-os interjúban. - Nem azt vártam, hogy hasra esik az ország előttem, de azért másként is fogadhattak volna.