Felfüggesztenék Orbán szavazati jogát az EU-ban

Mix Online - Felfüggesztenék Orbán szavazati jogát az EU-ban - Nyomtatható változat

főoldal - Friss
Cs.T. | 2013. 03. 22. 13:00:00
Felfüggesztenék Orbán szavazati jogát az EU-ban Nem egyszerűen veszélyeztetik az európai értékeket a Magyarországon történő alkotmányos-jogi változtatások, hanem átlépték azt a határt, amelyen túl, ha Budapest nem változtat, meg kell vonni az ország uniós szavazati jogát - követeli az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője,Guy Vershofstadt, akinek véleményét a napi.hu idézi.
Az eddiginél is keményebb fellépést sürget a magyar kormány ellen Guy Vershofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője - foglalja össze a politikus cikkét a napi.hu, amely  "Itt az idő Orbán EU-s szavazatai jogának felfüggesztésére" címmel jelent meg az eurobserver.com  A vélemény rovatában. 
A frakcióvezető szerint szerint az Európai Unió nem csupán gazdasági válságot él át, hanem egyes országaiban, köztük Magyarországon, demokratikus válságot is. Orbán Viktor miniszterelnök és konzervatív Fidesz pártjának hatalomra kerülése óta drámai változások történtek a jogrendszerben. Az új alkotmányon felül számos további erősen vitatott jogszabályt fogadtak el, például egy új médiatörvényt, amely korlátozta a sajtó szabadságát - sorolja írásában Vershofstadt, aki megemlíti az alaptörvény negyedik módosítását is,  amely példa arra, hogy a "gránit szilárdságúnak" titulált alkotmányt a kormánypártok kétharmados többségük birtokában tetszés szerint változtathatják. A politikai többség azonban nem arra való, hogy "mindent keresztülverjenek a kisebbségen", majd megemlíti, hogy nemzetközi és európai intézmények, a civil társadalom, emberjogi szerveztek, a magyar ellenzéki pártok, sőt még az Egyesült Államok is alapos elemzés alá vette és bírálta Magyarország fokozatos "orbanizálását".
Emlékeztet javaslatára, melyben azt kérte az Európai Bizottságtól és Tanácstól, hogy léptessék érvénybe Magyarországgal szemben az uniós alapszerződés hetedik cikkelyét, amelynek alapján megkezdődhet a vizsgálat annak kiderítésére, hogy a budapesti kormány tettei veszélyeztetik-e az európai alapértékeket, a demokratikus jogokat, a jog uralmának elvét és az alapvető emberi jogokat vagy sem. Ha egy ilyen vizsgálat pozitív eredménnyel jár, akkor az Európai Tanács minősített többséggel felfüggesztheti Magyarország uniós jogait, köztük szavazati jogát.