Szófiában a Kovács Gábor Gyűjtemény

Mix Online - Szófiában a Kovács Gábor Gyűjtemény - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
mix | 2012. 09. 26. 17:37:02
Szófiában a Kovács Gábor Gyűjtemény A Bolgár Nemzeti Galériában láthatóak a Kovács Gábor Gyűjtemény legszebb darabjai október közepétől. A kiállítás ötletét az ismert műgyűjtő Kovács Gábor barátja, Petar Sztojanov volt bolgár köztársasági elnök és felesége, Antonina Sztojanova vetette fel. Ők kezdeményezték, hogy a tárlat helyet kapjon a szófiai Nemzeti Galéria frissen felújított időszaki kiállítóterében.

A magyar festészet modernista törekvései a 20. század első felében – Válogatás a Kovács Gábor Gyűjteményből című, hamarosan nyíló tárlat 84 remekművet vonultat fel, a gyűjtemény legjelentősebb darabjait. Az alkotások felölelik a magyar festészet történetének a realizmustól a 2. világháborúig terjedő korszakát, vagyis az 1870-es évektől az 1930-as évek végéig tartó időszakot. A bolgár művészetkedvelők először láthatják majd egyebek közt Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című alkotását, Csók István, Egry József, Ferenczy Károly, Gulácsy Lajos, Márffy Ödön, Mednyászky László, Rippl-Rónai József, Kádár Béla, Szőnyi István több művét, Vaszary János tizenhét legszebb festményét és sok más kiemelkedő alkotást.

A kiállítás az 1956-os magyar forradalom ünnepségeivel egy időben nyílik majd a bolgár fővárosban, a megnyitó díszvendége az ex-elnökházaspár. A költségeket a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Sztojanovék által létrehozott Értékek Alapítvány közösen állja, míg a helyszínt és a kiállítás fenntartását a szófiai Nemzeti Galéria biztosítja.

A Kovács Gábor Gyűjtemény most első alkalommal vendégeskedik külföldön, de a bulgáriai bemutatót remények szerint hamarosan újabbak is követik majd más országokban.