Mennyit szánsz idén az iskolakezdésre?

Mix Online - Mennyit szánsz idén az iskolakezdésre? - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
Mix | 2011. 08. 12. 16:00:35
Mennyit szánsz idén az iskolakezdésre? A családok harmada idén 15 ezer forintot sem tud szánni a tanszerekre, derül ki egy internetes áruház 1500 fő megkérdezésén alapuló adataiból. Ha bedőlünk minden akciót hirdető reklámújságnak, amelyek a tolltartótól a füzetcsomagig, tornacipőtől a hátizsákig minden szükségesnek tűnő tárgyat egyaránt vonzó áron ajánlanak, úgy érezhetjük, hogy egy feneketlen dézsába szórjuk a pénzünket.
A rengeteg utánajárás, a gyakran felkészületlen, vagy fellelhetetlen eladók helyett ma már sokan választják az internetes vásárlást, hisz otthonról kényelmesen összehasonlíthatják és megrendelhetik azokat a termékeket, amikre biztosan szükségük lesz. 
A családok körülbelül 80 százaléka már nyáron letudja a vásárlást az iskolai szezonra, derült ki a megkérdezettek válaszaiból

Mennyi jut idén iskolakezdésre a magyar családban?

A megkérdezettek közel egyharmada több mint 30 ezer forintot tervez költeni a szeptemberi iskolakezdésre, egyharmaduk viszont idén 15 ezer forintnál is kevesebbet tudnak csak szánni a beiskolázására. 2011-ben Magyarországon egy családban átlagosan 25 800 forintot terveznek költeni. A férfiak többet hajlandóak fizetni, mint a nők: a férfiak 37 százaléka, a nők 30 százaléka költene több mint 30 ezer forintot az iskolakezdésre.

A legtöbben már nyáron bevásárolnak

A válaszadók nagy többsége már a nyári szünetben megvásárolja az iskolakezdéshez szükséges tanszereket, felszereléseket, közel 20 százalékuk azonban csak szeptemberben (az iskola megkezdése után) teszi ezt meg. Az előrelátó vásárlók általában több boltba látogatnak el, nagy százalékuk az interneten tájékozódik és vásárol. A szeptemberi vásárlók gyakran nem is tájékozódnak vásárlás előtt. Ők kevesebbet is terveznek költeni, mint az iskolakezdésre már nyáron felkészülők. Az interneten informálódók várhatóan többet hajlandóak költeni, nagyobb azoknak az aránya, akik 30 ezer forintnál többet szánnak a vásárlásra!

Mit vásárolunk?

Füzetcsomag, írószerek és tankönyvek vásárlását tervezik legtöbben a válaszadók közül az iskolakezdésre. Laptopot, számítógépet a megkérdezettek hatoda vásárol most a tanévre. Kollégiumba „vonulni" és felszerelkezni az új életmód kellékeivel, kemény feladatot jelent minden fiatalnak. A drága tanszerek mellett a mindennapi élethez szükséges kiegészítő kellékekre is szükség van, mely néhány ezer forinttal megemeli a költségeket. 

Legyen olcsó, de tartós

A felmérés során kiderült, hogy a válaszadók számára a tanszerek minősége és ára közel azonos mértékben fontos. Az árnak a tanszercsomag vásárlásakor van a legnagyobb szerepe, holott például egy iskolatáskával, vagy akár egy számítógéppel összehasonlítva általában az árkülönbség sokkal kisebb. Ennek az lehet az oka, hogy a tanszercsomagok esetén többnyire nincs nagy minőségi különbség a termékek (füzetek, ceruzák) között, és egyenként sem kerülnek olyan sokba, hogy a pótlásuk annyira megterhelő legyen anyagilag, mint egy rosszul megválasztott tornacipő vagy egy számítógép esetében.

Az iskolához kapcsolódó felszerelések közül az íróasztalt, gurulós széket, laptopot a megkérdezettek 80 százaléka 3 évnél hosszabb ideig szeretné használni. Az iskolatáskának, hátizsáknak, tolltartónak rövidebb időt, 1-2 évet jósolnak a vásárlók. A férfiak rövidebb használhatósági időt várnak el a felsorolt termékektől, mint a nők. 

A gyermek egészségének megóvását és a környezettudatosságot fontosabb szempontnak tartják a szülők annál, hogy a termék könnyen pótolható legyen. A legtöbbet a szülők a tanárok, tanítók véleményére adnak a választáskor – ilyenkor a pedagógus szempontjai messze fontosabbak a gyermekénél is. Nem tartják fontosnak azt, hogy a megvásárolandó termék hasonló legyen az osztálytársakéhoz. A férfiak és a nők között nagy különbség van a gyermek véleményének figyelembe vételében is: a nők sokkal többen tartják mérvadónak a gyerekük véleményét az iskolakezdéshez történő vásárláskor, mint a férfiak. 

Ki várja már a sulikezdést?

A nők szívesen vesznek részt az iskolakezdés előtti tanszerek beszerzésében, a férfiak döntő többségét „kirázza a hideg”, ha a vásárlásra gondolnak. 

A felmérést végző internetes áruház 2011 júliusában 1500 magyarországi internetező körében online kérdőívvel végzett felmérést. A kutatásban résztvevő válaszadók fele általános iskolásnak, egyharmada középiskolásnak keres tanszereket, hatoda pedig felsőfokú intézményben folytatott tanulmányaihoz vásárol eszközöket az iskolakezdésre.