Trollmann tragédiája

Mix Online - Trollmann tragédiája - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2022. 08. 15. 8:00:00
Trollmann tragédiája Idén augusztusban is megemlékeztek Németországban a holokauszt sok százezer roma és szinti áldozatáról. Berlinben - közel a Brandenburgi kapuhoz - kegyhelyük is van, míg Hannoverben tizennyolc esztendeje kis utca viseli egyikük, a 115 esztendeje született Johann Trollmann nevét. Szerintem hazánkban csak kevesen ismerik ezt a remek sportembert!
A náci korszak elején félnehézsúlyban német bajnoki címet szerző „sinto-deutsch” ökölvívó egy évtizeddel később, mintegy félmillió cigány sorstársához hasonlóan koncentrációs táborban pusztult el. Történetét - Der Boxer - a bécsi Theater in der Josefstadt vitte színpadra. Adolf Hitler épp csak pár hónapja volt kancellár, amikor új német bokszbajnokot avattak félnehézsúlyban. A „Gipsy” becenevű, 26 esztendős Johann Trollmann a Führer druszáját, Adolf Wittet ütötte ki. Több szempontból is csodálatos volt ez a diadal. Egyrészt a dús hajú cigány ökölvívónak Erich Seelig személyében zsidó származású edzője volt. Másrészt a korabeli szemtanúk Dávid és Góliát küzdelmeként emlegették az 1933. júniusi bokszcsatát. Harmadrészt: a 71 kilós versenysúlyú „Dávid” összesen 62 hivatalos összecsapásából csupán harmincszor került ki győztesen, igaz, majd egy tucat alkalommal padlóra küldte riválisát.

A jó mozgású, fürge, szokatlan stílusú Johann Trollmann nem sokáig örvendhetett a német bajnoki címnek: az elbarnult-elbarmult germán bokszszövetség 8 nap múltán elvette tőle a titulust, mondván, hogy „Gipsy” viselkedése „nyomorult” volt a meccs után. Náci zsargonban:Trollmann örömkönnyei árjához méltatlan gyengeséget mutattak... Elméletileg még kapott egy esélyt a Németországban villámgyorsan népszerűvé lett cigány sportember: beszőkítve, testét fehér púderral „Michael Jackson-osítva” szállt ringbe Gustav Eder ellen, és öt menetben vesztett.

De az ökölvívás szerelmesei érezték, látták, hogy kedvencük már nem az – nem lehet az! –, aki volt. Nyoma sem volt a táncikálásnak, a játékosságnak. Ezt a Spree-parti K. O.-t egy évtizeddel később követte a végleges kiütés. Ám a koncentrációs táborba hurcolás előtt az ökölvívó még magára ölthette a Wehrmacht egyenruháját.

A Die Welt irodalmi melléklete jó egy évtizede ismertetve Roger Repplinger Leg dich, Zigeuner! (Terülj el, cigány!) című kötetét, ezt írta az 1907-es születésű „Gipsy” kálváriájáról: „A történet fekete iróniájához tartozik, hogy Trollmann, mielőtt a KZ-ben eltűnt volna, sok más szintihez hasonlóan német uniformisban a keleti és nyugati fronton szolgálhatott, és kitűnően megállta a helyét. De ez éppoly keveset segített neki, mint az első világháború zsidó veteránjainak.” A náci „Rassenpolitik” szorításából nem volt menekvés.

Trollmannt 1942 júniusában tartóztatták le Hannoverben. Mivel a testvérei nem hagyták annyiban a dolgot, a város „cigány központjában” („Zigeunerzentrale”) még egyszer láthatták. A rokonok alig ismertek rá az egykori bokszlegendára: „Élettelenül, összeroskadva, két egyenruhástól támogatva, összevert arccal, véraláfutásokkal, hiányzó fogakkal” mutatták meg nekik Johannt. 1942 októberében Hannoverből egy Hamburg-közeli koncentrációs táborba szállították át a férfit: '44-ben a ringen kívül verték agyon. Akkoriban ölték meg Auschwitzban öccsét, Heinrichet is. Emléküket többek közt botlatókövek őrzik Németországban.