Népszerűek a rozsdaövezeti lakások

Mix Online - Népszerűek a rozsdaövezeti lakások - Nyomtatható változat

főoldal - Friss
mti | 2022. 05. 26. 18:00:09
Népszerűek a rozsdaövezeti lakások A visszaigényelhető áfatartalom az egyik nagy vonzereje a rozsdaövezeti lakásoknak, amelyek közül egy tipikus 1,4 millió forintos négyzetméteráron megvásárolható 50 négyzetméteres újlakásnál a visszaigényelhető áfa körülbelül 3,3 millió forint, annyi, mint ami egy gépesített konyha kiépítéséhez vagy akár egy garázs vásárlásához is fedezetet nyújthat.
    Felhívták a figyelmet arra, hogy a Rozsdaövezeti Bizottság április végi döntése nyomán négy újabb budapesti ingatlan, két XI., egy IX. és egy X. kerületi terület kapott rozsdaövezeti akcióterület besorolást, így már hat fővárosi lokációban indulhatnak új ingatlanfejlesztési projektek.
    Kiemelték, a visszaigénylést az ingatlan új tulajdonosa kezdeményezheti a Magyar Államkincstáron keresztül, de fontos szem előtt tartani, hogy visszamenőlegesen nem lehetséges a visszatérítés. Ezáltal a lakásár azon részére, amelyet azelőtt fizettek ki, hogy az adott területet rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánították volna, nem igényelhető az áfavisszatérítés.
    A jelenlegi szabályozás szerint 2021. szeptember 1-jétől a rozsdaövezeti lakásvásárlások 5 százalékos általános forgalmi adó tartalmára visszatérítési támogatást lehet igényelni. Az Áfa törvény szerint azon lakásoknál lehet élni ezzel a lehetőséggel, amelyeket rozsdaövezeti akcióterületen létesített, többlakásos lakóingatlanban alakítottak ki vagy fognak kialakítani.