Nehéz választás: mit sportoljon a gyerek?

Mix Online - Nehéz választás: mit sportoljon a gyerek? - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
M. A. | 2021. 05. 01. 11:43:18
Nehéz választás: mit sportoljon a gyerek? Manapság már temérdek szabadidős foglalkozásból, mozgásprogramból válogathatnak a szülők, a gyerekek már egészen kicsi koruktól járhatnak táncolni, focizni, lovagolni, úszni, röplabdázni, teniszezni, sőt, akár önvédelmi sportokkal is ismerkedhetnek. Ezek mind nagyon jó programok és ötletek, de mégis melyik a legjobb?

A választásban Varga Ádám, a Mini Talent elnöke, testnevelő, gyógytestnevelő tanár segít néhány javaslattal. A gyermekek testi, lelki és szellemi egészségében a rendszeres, mennyiségileg és minőségileg is megfelelő testmozgás kulcsfontosságú szerepet játszik már egészen kicsi koruktól kezdve, a lehetőségek tárháza pedig szinte végtelen. „Kérdés, hogy fel vannak-e készítve a gyerekek ezekre a programokra. Gondoljunk azokra a kicsikre, akiknek mozgáskoordinációs problémájuk van, kisebb-nagyobb deformitással rendelkeznek, esetleg biológiai rizikófaktorral jöttek a világra. Sőt, a teljesen egészséges gyerekeknél sem olyan egyszerű a döntés, mivel sok esetben a növekedésükkel, testsúlyuk változásával kapcsolatban nem kapnak megfelelő lehetőséget ezek irányítására, kordában tartására.  Mindezektől függetlenül természetesen lehetnek ügyesek, de az adott sportmozgás speciális szükségleteinek nem felelnek meg” – mondja Varga Ádám.

 

Úgy véli, ha a szülők nem rendelkeznek kellő ismeretséggel a témában, de mindenképpen szeretnék, ha gyermekük rendszeresen sportoljon, akkor érdemes olyan szakemberhez fordulni, aki kellő hozzáértéssel segít. „A gyermekorvosi és ortopédiai szűrővizsgálatok sajnos elgondolkodtatóan magas arányban fedeznek fel kezdődő mozgásszervi elváltozásokat már az óvodás korosztályban. A statikai rendellenességek, a tartáshibák, a kezdődő mellkas és gerinc deformitások panaszt, fájdalmat csak elvétve okoznak, az iskoláskori fáradékonyság, a koordinálatlan mozgás azonban már a következményeket jelzi. Minél később vesszük észre a problémát, annál nehezebb azon javítani” – hívja fel a figyelmet a gyógytestnevelő tanár.

 

A sportágválasztás sokkal összetettebb annál, mint ahogy azt sokan gondolják. Fontos, hogy óvodás korban a járás, a helyváltoztatás, az ugrások, az utánzó tevékenységek, a térérzékelés, az idő és ritmus legyen a központban játékos csomagolásban. „A Mini Talent abban különbözik más sportegyesületektől, hogy a sokoldalú képzés nem kifejezetten kötelezi el magát egyik sportág felé sem. A labdás ügyességfejlesztéssel olyanfajta változatos, ingerekben gazdag edzéseket generálnak, ahol a foci, illetve a kosár-, és kézilabda felé terelgetik a kicsiket az edzők.”

 

A mértékletességen nagy a hangsúly. Fő, hogy miből mennyit és hogyan. Ha lemaradt valamiben, kapjon felzárkóztatást. Ha kiemelkedő valamiben, legyen kihasználva, éljen a képességeivel. A szülői tájékozódással, utánjárással nagyon sok mindent megtudhatunk gyermekünk sportolási lehetőségeiről.