A Holokauszt tragédiájára emlékeznek három napon át

Mix Online - A Holokauszt tragédiájára emlékeznek három napon át - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
M. A. | 2021. 01. 28. 9:02:00
A Holokauszt tragédiájára emlékeznek három napon át Az Olasz Kultútintézet idén is megemlékezik a Holokauszt tragédiájáról, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából, január 27-től 29-ig.Nyitásként Elimo Duó koncertjét hallgathatják meg az intézet Youtube-csatornáján.

 Giovanni Cardillo hegedűn és Francesco Buffa zongorán szólaltaja meg Aldo Finzi, Guido Alberto Fano, Alberto Gentili és Vittorio Rieti, a 2. világháború borzalmait átélő, zsidó származású zeneszerzők műveit.

 

Az emléknap kapcsán három filmet is ajánl a kultúrintézet. A Tanúk tanúi című dokumentumfilm, az újmédia használatával alkotó olasz művészek és koncentrációs táborokban emlék-látogatást tett olasz fiatalok találkozóját mutatja be. Az ígérte földje című alkotás, közvetlen a világháború után átszelő, a Shoah elől menekülő zsidókról szól, akik tömegekben indultak útnak Olaszország partjairól, hogy új hazára leljenek Izraelben.  A harmadik filmet a Távmozi platformon nézhetik majd az érdeklődők. Az Anita B. című alkotás főszereplője egy magyar származású kamaszlány, aki túlélte Auschwitzot, és a háború után, az egyetlen életben maradt rokona, nagynénje Mónika fogadja be, aki azonban nyűgként éli meg unokahúga érkezését.

 

Végül a héten kezdődött Primo Levi, olasz-zsidó író munkásságának szentelt online

beszélgetéssorozat, amelynek részei még február 16-ig folytatódnak, és elérhetők a torinói Circolo Lettori oldalán, valamint az intézet FB oldalán keresztül is.

 


 

01.26.