Felesleges Pillangó

Mix Online - Felesleges Pillangó - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Csontos Tibor | 2020. 02. 23. 8:00:28
Felesleges Pillangó Testét háromezer tetoválás díszítette, az arcát és a nemi szervét is beleértve. Tarkóján ott loholt egy amerikai csuklyás patkány, dalszövegeket írt a Fekete Lyuk sztáregyüttesének, a Sziáminak, koncertjein katonai rohamsisakban lépett fel, kézírással kimásolt öt éneket Arany János Toldijából, a Káma Szutra nyomán megszülte a Káma Ferit. Deák Ferenc alias Pillangó a haza bűnözőjének nevezte magát, börtönnaplót vezetett, s a halála előtt úgy rendelkezett, a fejét adják oda fotóművész barátjának.

Testét háromezer tetoválás díszítette, az arcát és a nemi szervét is beleértve. Tarkóján ott loholt egy amerikai csuklyás patkány, dalszövegeket írt a Fekete Lyuk sztáregyüttesének, a Sziáminak, koncertjein  katonai rohamsisakban lépett fel, kézírással kimásolt öt éneket Arany János Toldijából, a Káma Szutra nyomán megszülte a Káma Ferit. Deák Ferenc alias Pillangó a haza bűnözőjének nevezte magát, börtönnaplót vezetett, s a halála előtt úgy rendelkezett, a fejét adják oda fotóművész barátjának. 

A fotóművész barát Urbán Tamás Balázs Béla-díjas fotóriporter, akinek Felesleges Pillangó címmel március negyedikén nyílik kiállítása a Pillangóról készített képeiből a Capa Központban, mely kiállítás az év egyik szenzációjának ígérkezik. Urbán a nyolcvanas években a magyar börtönök világáról készített képsorozatot, így találkozott a szegedi Csillagban Deák Ferenccel, akivel a szabadulása után is tartotta a kapcsolatot: albérletet szerzett neki és anyagilag is támogatta az általa tehetségesnek, kreatívnak tartott Pillangót. S aki az ő biztatására írta meg élete történetét és börtönélményeit olvasmányos, élvezetes stílusban. Élete negyven évéből huszonegyet töltött rács mögött. Ült lopásért, betörésért, tiltott határátlépésért, fogolyszökésért, börtönzendülésért. Négy szakmája volt, próbált elhelyezkedni, de sosem sikerült, egy kocsmáros  közölte, indiánokat nem alkalmaz, egy vándorcirkuszos esténként a manézsban akarta mutogatni. 

Kétségtelenül feltűnő jelenség volt, a háromezer tetoválás, ezek egyike a homlokát díszítő pillangó, melyről a becenevét is kapta. A naplójában felsorolta, melyik mintából mennyit vésett a bőrébe: 46 nagyobb méretű rombusz, 1 kardorrú hal, 1 koldus kereszttel, 1 koala mackó, 1 rabsapkás elefánt stb. Zoknit soha nem hordott, azt mondta, eléggé mintás a bokája. Urbán Tamás a börtönben is fényképezte Pillangót, de a kiállítás képei elsősorban a szabad élet mindennapjairól szólnak. Kiruccanásairól, koncertfellépéseiről, szeretkezéseiről, találkozásairól, szerepléseiről. Egy kép - egy történet a nyolcvanas évek eme extravagáns figurájáról, akit Haramiának, Pillangóembernek, a magyar főváros árnyfigurájának is neveztek. Aki tetovált unikumként szerepelt Friderikusz Sándor debreceni talk-show-jában, melyben Pillangó fürdőnadrágban válaszolt a kérdésekre. 

E riportképek egy része a kilencvenes évek elején a hamburgi Sternben is megjelent, amikor Urbán Tamás néhány hónapig a magazin felkérésére ott dolgozott munkatársaként, pályafutása egyik csúcsaként, ahogyan a Pillangó-sorozatát is tekinthetjük e csúcsok egyikének. A szociofotósként is exkluzív sorozatokat készített Urbán Tamás minden munkájában ott van a humánum, az ember tisztelete. Képeinek szereplőivel emberileg is mindig megtalálta a hangot, nem képeinek tárgyaiként, hanem képei szerzőtársaként tekintett rájuk. Pillangó-képei is egy különleges emberi kapcsolatról vallanak.

Mert hogyan is lehetne másként jellemezni e képek elkészülte mögötti kapcsolatot, amikor Pillangó különleges felajánlásról döntött: "Amennyiben elhunynék, abban az esetben Urbán Tamásnak ajánlom fel fejemet a börtönmúzeuma részére". A felajánlás azonban semmissé lett, amikor Pillangó néhány hónappal azután, hogy megjelent a műsoros kazettája, 1994 májusában belefulladt a Dunába. Mivel nem volt hozzátartozója, elhamvasztását, temetését Urbán Tamás intézte annak a Deák Ferencnek, aki önmagát Felesleges Pillangónak nevezte.

Ezt a címet kapta Urbán Tamás kiállítása is. Az a kiállítás, amit látni kell.