RSS Feed

Legyen Ön is nemzeti alkoholstratéga!

Népszava.hu - 2014. 04. 28. 12:03:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Legyen Ön is nemzeti alkoholstratéga!

Társadalmi egyeztetés előtt áll a nemzeti alkoholstratégia - írja a Népszava.hu. Az egészségügyi államtitkárság arról tájékoztatta a lapot, hogy az ő koordinálásukkal az Országos Addiktológiai Centrum kidolgozta az alkoholfogyasztás visszaszorítását célzó, a nemzetközi tudományos eredményekkel szinkronban lévő tervet.

Gyakorlatilag kész van a nemzeti alkoholprogram, és társadalmi egyeztetés előtt áll - értesült a Népszava.hu. Az anyag a "Szakpolitikai Program az Alkoholprobléma Visszaszorítására 2014-2018" címet kapta, bár azt ugyan még nem tudni, pontosan mikor kerülhet ki véleményezésre a kormányzati honlapra.

Az újság a  Globális Drogvizsgálat (a Global Drug Survey) legfrissebb eredményei nyomán fordult az államtitkársághoz, hiszen a tizennégy országban "forgalmazott" kérdőívet idén először magyarok is kitöltötték.

A riasztó eredmények szerint hazánkban nem az illegális drogok, hanem az alkohol okozza az erősebb függőséget. A válaszadók 94 százaléka fogyasztott már életében szeszt, és 54,5 százaléka írta, hogy legalább egyszer használt már illegális drogot. A felmérésre való hivatkozással fordult a lap az egészségügyi államtitkársághoz, nem volna-e indokolt az alkoholizmusra is kidolgozni kormányprogramot. Csak annyit árultak el, hogy az alkoholfogyasztás visszaszorítására a társadalmi-gazdasági élet "számos szektorában zajló, magas szinten koordinált tevékenységgel, a korszerű egészségfejlesztés, az egészséget támogató közpolitika eszköztárát együttesen használva" lehet és kell fellépni. Az Egészségkommunikációs Központ több kampányt is indít hamarosan, amelyek érinteni fogják a túlzott alkoholfogyasztás kérdését is.

.


Fotó: -a-
Lap tetejére