RSS Feed

25 éve halt meg Gromiko

M.G. - 2014. 04. 09. 12:04:41 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

25 éve halt meg Gromiko

Röviddel 80. születésnapja előtt, a rendszerváltás idején hunyt el a hajdani Szovjetunió legendás fődiplomatája. Andrej Andrejevics Gromiko (1909-1989) több történelmi korszakot érintő külpolitikusi pályafutása a sztálinizmustól a gorbacsovi reformkísérletig ívelt. Képünkön Kissinger amerikai külügyminiszterrel.

Kevés jelentős fehérorosz közéleti személyiséget ismert a nagyvilág a 20. században. Ezek sorába tartozott a Szovjetunió hajdani, washingtoni nagykövete. Andrej Gromikot (agrár tudományi és gazdasági tanulmányai után) 75 esztendeje alkalmazta a külügyi tárca, s 1943-ban akkreditálta a Kreml a tengerentúlra. Az USA-ból a náci terror elmúltával, a hidegháborús korszak küszöbén tért vissza Moszkvába történetünk hőse. 

Az ENSZ születésénél is bábáskodó Gromiko az 50-es évektől irányította a Föld legnagyobb államának diplomáciai életét. Hruscsovtól – Brezsnyeven keresztül – Gorbacsovig számos szovjet vezető jobb kezeként szolgálta hazája geo- és külpolitikai érdekeit. Majd 1985-ben Sevarnadzének adta át minisztériumi íróasztalát. A gorbacsovi reformkorszakban, '89 nyarán bekövetkezett haláláig a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöki posztját töltötte be.


Fotó: -a-
Lap tetejére