RSS Feed

Miért tiltakoztak a mentősök az Isteni műszak miatt?

(cs.t.) - 2013. 09. 29. 8:00:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Miért tiltakoztak a mentősök az Isteni műszak miatt?

Október 24-én mutatják be a mozik Bodzsár Márk első játékfilmjét Isteni műszak címmel. A film forgatása idején nyílt levélben tiltakozott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője amiatt, hogy szerinte az Isteni műszak című játékfilm alkotói megbántják és kigúnyolják a mentősöket. A rendező Bodzsár Márk nem értette a szóvivőt.

Az Isteni műszak című film abszurd humorral meséli el egy fiatal mentőápoló éjszakai kalandjait, melynek során beavatják a halottszállítás-bizniszbe, a halottasbizniszbe és az ahhoz kötődő kegyetlen elvbe: a halál nem válogat, az ember igen.
A forgatás idején Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője nyílt levélben tiltakozott amiatt, hogy szerinte a most készülő Isteni műszak című játékfilm alkotói megbántják és kigúnyolják a mentősöket. A rendező Bodzsár Márk nem értdtte a szóvivőt.
A produkció rendezője arra hivatkozott, hogy egy évekkel ezelőtti lengyel történet adta a filmje egyik alapötletét, s nem áll szándékukban sem kigúnyolni, sem megbántani a mentősöket. Hat évvel ezelőtt két lengyel mentős megállapodott egy temetkezési vállalkozóval, hogy ha a beteg meghal a mentőautóban őt értesítik, hogy elsőként tárgyalhasson a hozzátartozókkal. A mentősöket összesen huszonöt év szabadságvesztésre ítélték. 

Bodzsár Márk sok fekete humort is tartalmazó, Isteni műszak című filmjében a sztori ismétlődik, s ez verte ki a biztosítékot a mentősöknél. Győrfi Pál úgy vélte, a nézők azt gondolják majd a film után, hogy a mentősök nem érdemlik meg a bizalmat, s azt sem tartja tisztességesnek, hogy a filmbeli mentőautó és a mentősök egyenruhája is egy korábbi időszakot idéz. Ennek pedig az oka az, hogy az Isteni műszak a kilencvenes évek elején játszódik. A mentősök érzékenységét nyilván az is magyarázta, hogy a közelmúltban megszaporodtak az ellenük irányuló fizikai támadások, nem véletlenül kérték, hogy szigorítsák a mentősöket megtámadók büntetését.

Antal Nimród 2003-as, Kontroll című filmjének forgatókönyve annak idején Aba Botondnak, a BKV Zrt. akkori vezetőjének nem tetszett, mondván a sztori rombolja a BKV ellenőreinek imázsát. Azzal a feltétellel engedélyezte a metróban a forgatást, hogy a film elején elmondhassa, a film története fikció, a szereplői pedig kitalált személyek.
Fotó: filmtrailer.hu
Lap tetejére