RSS Feed

Fiala avagy egy partizán felelőssége

Dalia László - 2013. 06. 02. 8:00:42 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Fiala avagy egy partizán felelőssége

A Messziről jött ember (ATV) most érkezett meg, Fiala János csütörtökön kirobbanó formában volt, ahogy civil beszélgető társai és Csepeli György szociológus is. Pedig a műsor nagyot markolt, a múlt és a jelenkor magyar árnyaival, traumáival foglalkozott. Ezzel a közép-európai katyvasszal, egy olyan vidéken, ahol semmi sincs kibeszélve és ahol minden megtörténhet manapság is.

Csepeli mondta a műsor közben Fialának, hogy ő partizán a mai magyar médiában, s ezt találóbban aligha lehet megfogalmazni.  Az ATV kegyelméből Fiala civileket faggathat arról, hogy értik-e a világot és aztán egy profi szereplővel kibeszéli a soros témát. Ez nem mindig sikerül, mert a riportalanyok nem tökéletesek, sőt nem mindig tudnak válaszolni a kérdésekre, bármennyire is agresszív Fiala. A csütörtöki műsorban viszont bölcs civilek rajzolták körbe a mai Magyarországot, s a csepeli önkormányzattól kirúgott férfi meg is mondta, hogy ezt a rendszert a tudatlanság élteti. S erre játszott rá Csepeli, amikor azt ismételgette, hogy olvasni kell, vagyis tanulni mindhalálig, hogy egyszer Magyarország felébredjen a traumákból, amit Trianon és a Holokauszt okozott és ne mindig ugyanazokhoz a szakadt húrokhoz térjen vissza. 
Fiala mesterien vezette a műsort, rövidre vágta a válaszokat, s ő sem beszélt hosszan. Néha nem akartam elhinni, hogy élő műsort látok, mert úgy ült minden poén, mintha összevágták volna. Az egyik néző azt írta sms-ben, hogy ilyen műsort kéne adni minden este. Az biztos sok lenne, minden este szembesülnünk azzal, hogy  milyen országban élünk. Mellesleg Fiala a rádióműsorában (Keljfeljancsi), amely szintén unikum a magyar médiában, a minap azt mondta, hogy majdnem ölre ment az ATV illetékesével, amikor a műsoráról beszéltek. Lehet, hogy a másik félnek semmiben sem volt igaza, lehet, hogy több mindenben. Mindegy, Fiala is a tűzben edződik, s nem árt, ha néha szorongatják, hogy még jobban érezze, egy partizánnak manapság túl nagy felelőssége.

Fotó: -a-
Lap tetejére