RSS Feed

Halott levelét rendőri engedéllyel

Csontos Tibor - 2012. 11. 01. 8:15:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Halott levelét rendőri engedéllyel

Csiffáry Gabriella Búcsúszavak című könyvében színészek utolsó leveleit, naplóbejegyzéseit olvashatjuk. A kötetben helyet kapott Somlay Artúr Gobbi Hildához írt búcsúlevele is. A színművésznőnek a rendőrség csak betekintést engedett a levélbe, azt sosem kapta meg, ezért utólag csupán néhány mondatára emlékezett. Somlay Artúr 1951. november 9-én este még eljátszotta Petur bán szerepét, majd hazament és végzett magával.

Csiffáry Gabriella Búcsúszavak című könyvében színészek utolsó leveleit, naplóbejegyzéseit olvashatjuk. A kötetben helyet kapott Somlay Artúr Gobbi Hildához írt búcsúlevele is. A színművésznőnek a rendőrség csak betekintést engedett a levélbe, azt sosem kapta meg, ezért utólag csupán néhány mondatára emlékezett. Somlay Artúr 1951. november 9-én este még eljátszotta Petur bán szerepét, majd hazament és végzett magával. "Drága Hilda, dacára a dacárandóknak, mégis meg kell tennem... Vigyázzon Emilyre és Julkóra, de hiszen magának azt felesleges mondani... Bárhogy igyekeztünk, nem sikerült." 
1976. június 4-én a balatonszemesi állomáson halt meg talán máig tisztázatlan körülmények között Latinovits Zoltán, azért írjuk így, mert például Ruttkai Éva sohasem hitt abban, hogy szeretett Zoltánja öngyilkos lett volna. A sznész utolsó, segélykérő levelét élete utolsó napján Cserhalmi Györgynek írta, aki nagyon közel állt hozzá. Cserhalmi a borítékra írt címzés kusza vonalvezetéséből úgy véli, hogy azt Latinovits talán kevéssel a halála előtt, a szemesi pályaudvaron írhatta. Néhány mondat ebből a levélből: " Gyurikám! Embertelen küzdelmet folytatok magammal, és sokszor sikertelenül.. Bűntudattal, lelkiismeret furdalással élek és ez mindent lebénít... Nagyon mélyre süllyesztettem magam...Kérlek, ha tudsz, segíts!" 
A negyvennégy éves színészt négy nappal később Balatonszemesen temették el, a sírnál Huszárik Zoltán filmrendező emlékezett rá: " ... Megint egy Szindbád ment el közülünk, vitorlájára szíveket hímezve... Magányos volt és egyszeri."
A szerző idézi Csoóri Sándor szavait is, melyekkel Dajka Margit koporsójánál búcsúzott. A magyar színjátszás egyik királynője 1986 májusában került kórházba, 25-én a Farkasréti temetőben vettek tőle végső búcsút. "... Nincs Magyarországon férfi vagy nő, aki ne ismerte volna Dajka Margitot. Kezdetben üdeségét és természetességét csodálták,az árvácskák fölött elsuhanó szőke hajfonatát, kék szemét, később pedig az életvidámság asszonyküldöttjét látták benne, akit a nyár érlelt...Lovag utcai lakásában Bajor Gizi, Móricz Zsigmond és Juhász Gyula mellett a három isteni fiúnak - Nagy Lászlónak, Latinovits Zoltánnak és Huszárik Zoltánnak - a fényképét akarta látni. Ha Dajka Margittól búcsúzom, mindenekelőtt az ő nevükben állok itt a koporsója előtt."

Fotó: Mix
Lap tetejére