RSS Feed

Búcsú Zwack Pétertől

D.L. - 2012. 08. 07. 17:36:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Búcsú Zwack Pétertől

Zwack Pétert most sokan búcsúztatják, de a leghitelesebb Demján Sándor, aki a nyolcvanas évek végén hazacsábította az Olaszországban élő és az ottani üzemében unicumot gyártó üzletembert. Zwack hiteles alakja volt az üzleti világnak sok befektető követte Budapestre. A hitvallása ma is érvényes, nagy kár, hogy a politikusok nem azt követik.

Demján Sándor szerint Zwack  kiábrándult a magyar pártpolitikától. Úgy látta, hogy a magyarok egyelőre nem értékelik eléggé a piacgazdaságot, pedig Zwack szerint, aki több nyugati multit csábított hazánkba, miután hazatért és visszavette a Soroksári úti gyárát, a gazdaság mindenkor előbbrevaló a politikánál. Az üzletember szerint az ország nemzetközi elismertsége a gazdasági teljesítményétől és hitelességétől függ, nem pedig a kardcsörtető magyarkodástól vagy önsajnáltatástól.Ez sajnos mindmáig áll, sőt jobban, mint bármikor a rendszerváltás óta. Így aztán sem lehet véletlen, hogy  2005-ben a Fidesz berkeiből próbáltak meg "zwack-ügyet" fabrikálni egy adótarifa-vitából. Ma fia viszi a céget, akinek már évekkel ezelőtt átadta a stafétabotot, ahogy az egy rendes családi cégnél szokás.
Volt szerencsém töbször is interjút készíteni Zwack Péterrel, remek interjúalany volt, könnyedén  és nagyvonalúan beszélt a világ dolgairól is, a vérében volt az üzlet.Sosem haragudott Magyarországra, pedig hajdan átszökött a határon, ám Demján Sándor személyesen ment ki hozzá, hogy meggyőzze, érdemes hazatérnie. Azt talán megbánta, hogy a politikába is belekóstolt, pedig jóban volt a Kennedy családdal,  tanult tőlük is, de azokat a fogásokat itthon nem lehetett alkalmazni.
A sportban sem tévedt el. Bár szerette a focit, Olaszországban minden Fiorentina meccsen ott volt, s ha tehette, vitte a fiát is, itthon a magyar focit nagy ívben elkerülte. Ellenben támogatta, szponzorálta a vizilabdásokat, sőt egy kupát is kiírt. nem véltelne, hogy az olimpián először jól játszó magyar válogatott, az ő emlékének ajánlotta az USA elleni győzelmét.


Fotó: -a-
Lap tetejére