RSS Feed

Hegedős: szerelmem Tunézia

D.L. - 2012. 05. 27. 8:00:47 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hegedős: szerelmem Tunézia

Hegedős Piroska tévés volt, és miközben a magyar televíziózás hőskorától képvágóként dolgozott a Szabadság téren, elindult a másik karrierje, festeni kezdett. Hajdan építész Édesapja vette rá, hogy mindig rajzoljon.Tévésként ismerte meg mostani férjét, Molnár Miklós operatőrt, aki rábeszélte, hogy iratkozzon be egy képzőművészeti kurzusra.

A magyar televízió KISZ klubjában volt az első kiállítása, és utóbb több híres kollégáját is megfestette. Igazán akkor fedezték fel, amikor a Marilyn Monroe sorozatot készítette. 


Hogyan él ma egy festő?

Rosszul. Persze, nem panaszkodom, de megélni nem lehetne belőle.
Első hallásra meglepő, hogy műszakisként vették fel a tévébe 1961-ben.
Sokáig voltam képvágó, miután híradásipai technikumot végeztem, majd asszisztens és rendező lettem. A tévében ismertem meg a férjemet, aki operatőrként dolgozott és biztatott, hogy ne adjam fel a régi álmomat, iratkozzak be egy képzőművészeti kurzusra.  Hajdan Édesapám, aki építészmérnök volt és istenien festett, engem is biztatott, hogy rajzoljak. Nálunk egy kirándulás is úgy zajlott, hogy közölte velem, tessék lerajzolni azt a fát. A tévét persze nem hagytam ott, sőt lefestettem a legkedvesebb kollégáimat. Modellt állt nekem Takács Mari, Tamási Eszti, Balogh Mari. Kovalik Karcsi, Bálint Gyuri bácsi…Hol vannak ma ezek a képek?

Néhány éve felajánlottam a tévének, tárgyaltunk is, de aztán jött egy menedzsment és nekik már nem kellett.

Festőként, miközben tudom, hogy Párizsban is kiállították két festményét a Grand Palaisban, a Marilyn Monroe sorozatával aratta a legnagyobb sikert. Holott annak már az ötlete is istenkísértés volt, hiszen egy amerikai művész képeibe festette bele színésznőt.


Edward Hopper képeit jól ismerem, jártam a New Yorki múzeumában is, s megragadott a vidéki városok, kisemberek realista ábrázolása. Háttérként, díszletkén használtam a képeit, s Marilyneket festettem bele, nevezhetjük ezt festménymontázsnak is…

Jogilag ez rendben van?


Ha ugyanazt a méretet használtam volna, akkor nem, akkor ezért dutyi jár. Ám én változtattam a festmény méretén, egyes tárgyakat arrébb tettem és olykor másban is csaltam, az egyik képen például egy ócska kalap helyett egy Warhol kólás üveget festettem.

Mostanában nem volt kiállítása, csak rendelésre fest?

A kiállítás túl drága, ahogy az ecset, a festék és a vászon is. Az itthon kapható holland, német ecsetek szőre hullik, Bécsbe kell érte mennem. Eltűntek a hajdani kiváló szovjet vásznak is a rendszerváltáskor…

Ki rendel manapság festményt?


A harmincas férfiak, brókerek, üzletemberek. Legutóbb egy bróker a tőzsdepalotát, vagyis a Szabadság téri volt tévé székházat rendelte meg. A világ majd minden tőzsdepalotája megvolt neki grafikán vagy festményen, csak a budapesti nem. Negyven évig ott dolgoztam, nagyon kedves a volt a szívemnek, de még egyszer nem futnék neki, pedig régi metszeteket is felkutattam, hogy jobban megismerjem az épületet. Nemrégiben jártam egy modern házban és a házigazda arra kért, hogy fessek egy képet, amely illene a környezetbe. Végül egy geometrikus, absztrakt kép született, de több vázlatból választott. 
faludyA Faludy kép hogyan készült, modellt ült a költő?

Többször jártam nála. Meg is írtam a kép történetét.

Két könyve is megjelent, az egyiket illusztrálta grafikáival, a most megjelent második könyve a "Last minute" egy szerelmi vallomás Tunéziáról.


Most is odautazom a férjemmel.

Fotó: -a-
Lap tetejére