RSS Feed

Szuperharcos hangyákat hoztak létre

MTI - 2012. 01. 08. 16:39:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szuperharcos hangyákat hoztak létre

Szuperharcos hangyákat lehet létrehozni, ha "átprogramozzák" az egyébként békés rovarokat fejlődésük korai szakaszában - idézte egy nemzetközi kutatócsoport megállapítását a LiveScience című ismeretterjesztő portál (www.livescience.com).

A hangyakolóniákban különböző kasztokba tartozó rovarok élnek, köztük harcosok és munkások. A kutatók arra jöttek rá, miként lehet még lárva állapotban befolyásolni a rovarok fejlődését, hogy egy szokatlan és ritka szuperharcos kaszt nevelkedjen fel belőlük.
    
A Science tudományos folyóirat legfrissebb számában ismertetett áttörés arra utal, hogy bizonyos rejtett tulajdonságokat számos fajnál felszínre lehet hozni.
    
Ehab Abouheif, a montreali McGill Egyetem munkatársának vezetésével a kutatócsoport hormonnal kezelt hangyalárvákat a fejlődésük egy adott szakaszában, aminek hatására a rovarok hatalmas szuperharcos hangyákká alakultak. Két olyan hangyafajnál érték ezt el, amelyek kolóniáiban természetes körülmények között nem él szuperharcos kaszt.
    
A Pheidole nemzetség mintegy 1100 hangyafaja közül nyolcat ismernek a szakemberek, amelynek vannak szuperharcos egyedei. A mostani kísérletek azonban azt bizonyítják, hogy a többi faj egyedeiből is ki lehet nevelni hormon adagolásával ilyen hatalmas méretű, nagy fejű egyedeket.
    
A szuperharcos óriáshangyáknak az a feladata a természetben, hogy megvédjék a kolóniát, például azáltal, hogy hatalmas fejükkel eltorlaszolják a bejáratot.

Fotó: -a-
Lap tetejére