RSS Feed

Iskolakezdés: az utolsó vásárlási roham

árukereső, mix - 2011. 08. 25. 10:55:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Iskolakezdés: az utolsó vásárlási roham

Kevesebb mint egy hét és megkezdődik a tanév, tehát csak pár napja maradt annak, aki mindent be akar szerezni a becsengetésre. A fogyasztók 20%-a csak ilyenkor, az utolsó napokban rohamozza meg a boltokat.

 Ne feledjük, hogy a nagyáruházak akciós újságai nem feltétlenül jó minőségű és valóban olcsó termékeket hirdetnek. Az árak tudatos összehasonlításával sok ezer forintot lehet könnyedén megspórolni. Évről évre egyre többen vásárolnak ilyenkor az interneten, ahol könnyen össze tudják vetni a boltok árait és magukat a termékeket, ráadásul ki se kell mozdulniuk a hőségbe!

Az Árukereső.hu piacvezető árösszehasonlító oldal adataiból például látszik, hogy a termékek árai ilyenkor akár 20%-ot is változhatnak. Ezekben a hetekben nagyon megnő bizonyos iskolakezdéshez kapcsolódó termékcsoportok kereslete. Úgy tűnik a középiskolások, vagy a felsőoktatási intézmények hallgatói közül egyre többen táblagépet vesznek: a nyár legvégén 8-szor annyian keresik vásárlási szándékkal a tabletet (pl. iPadet), mint egy évvel ezelőtt. Most látszik először, hogy a augusztus végén sokkal jobban megugrik a táblagépek kereslete, mint pl. az ilyenkor hagyományosan keresett nyomtatóké.

Átlagosan 25.800 Ft-ot költenek a vásárlók ilyenkor. A magyarok harmada idén 15 ezret sem tud szánni a szükséges felszerelések megvásárlására, viszont 10-ből egy vásárló 50 ezer forintnál is többet költ a hetekben az iskolakezdéshez szükséges árucikkekre. Természetesen ilyenkor sokan költenek a szokásos írószerek és füzetcsomagok mellett ruházati termékekre, iskolatáskára, bútorra és elektronikai eszközökre is. Egyértelműen látszik, hogy a tanulók egyre fiatalabban kezdenek számítógépet is használni az házi feladatokhoz: a tanévre vásárolók több mint tizede ilyenkor  laptopot is vesz.

A táblagépek mellett a mobiltelefonokat is sokan vesznek ilyenkor. Az Árukereső.hu legutóbbi, 1500 fő megkérdezésén alapuló kutatásából kiderült: a magyar szülők átlagosan 12 éves korban vesznek mobilt a gyereküknek. A tanév kezdetekor sok szülő biztos akar lenni abban, hogy bármikor el tudja érni a gyermeke, valamint ő is fel tudja hívni, ha szükséges.


 


Fotó: Váczy András
Lap tetejére