RSS Feed

Mesés molekulaszobrok

Váczy András - 2011. 03. 13. 18:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az Eurázsiai díszítőművészettől a számítógépes grafikáig című kiállítás a természeti formáktól elindulva, a modern számítógépes grafikáig húzódó évezredes művészeti ívet szeretné bemutatni.

Az eurázsiai népművészetből vett részletek azt érzékeltetik, hogy a szépet, az emberi élethez és gondolkodáshoz kapcsolódó jelenségeket korán beépítették a díszítőművészetbe, csillagoktól és állatküzdelmektől a nászöltözetekig és a sírdíszítményekig. 

Az élet termelést, építészetet, kézműves munkát is jelentett mindig. A műszaki alkotás szerves egységben készült és nem vált szét az épített tér szerkezetére és díszítésére. A kézműves munka mozdulatainak alkalmazása tükröződik a mintázatokon, ami aztán magával hozza az intuitív matematikai fölismeréseket a díszítő szerkesztésekben. A geometriai szerkezetek ábrázolása is megjelenik a régi műalkotásokon. A modern számítógépes grafika kitágítja a lehetőségeket. 

Ma már a kombinációkkal gazdagon változtatható, díszítőművészeti szépségű minták és a gépek színes működő ábrái szinte rokonok az ábrázolások lehetőségvilágában, hála a Wolfram cég Mathematica programjának. Nemcsak a kristályszerkezetek modellezése, a kémiai molekulák térbeli szobrászata lehetséges, hanem a robottechnika egyes elemeinek geometriai megjelenítése is. A polisztirolból készült geometriai modellek eddig meg nem valósított világokat is láttathatnak a nézőkkel. Még az űrállomások modellezése is megjelenik a kiállításon. A mítoszokban elmondott világtól utazunk a modern űrvilágig ezen a kiállításon. Az épített szerkezetek világa lebegő mesebeli alakzatokban hívja űrutazásra a nézőket a jövőben megépítendő univerzumba. 

Kabai Sándor és Bérczi Szaniszló kiállítása a Fuga –Budapesti Építészeti Központban (Bp., V. Petőfi Sándor u. 5) látható március 21-ig.

Fotó: Váczy András
Lap tetejére