RSS Feed

Az Aranycsapatot ünnepelték

Varga Gábor - 2010. 11. 26. 8:23:21 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az Aranycsapatot ünnepelték

A Magyar Labdarúgás Napján, november huszonötödikén, a 6:3-as magyar-angol mérkőzés ötvenhetedik évfordulóján családias összejövetelt szervezett az Aranycsapat Alapítvány.

A Hotel President különtermében tartott emlékezés díszvendége Grosics Gyula volt, de jelen voltak olyan egykori kiváló labdarúgók, mint Várhidi Pál és dr. Fenyvesi Máté, valamint az Aranycsapatot tisztelő politikusok, művészek, közéleti személyiségek.

Kű Lajos volt ferencvárosi válogatott játékos az Alapítvány elnöke meghatottan köszöntötte a legendás Fekete Párducot valamint Mádl Ferenc volt köztársasági elnököt, az Alapítvány tiszteletbeli elnökét. A minden idők második legjobb csapatának választott Aranycsapat iránti tiszteletet jelzi, hogy a határontúli magyarságot Duray Miklós és Tőkés László képviselte.

Mádl Ferenc és Kű LajosA felszólalók valamennyien kiemelték azt a szerepet, amelyet az Aranycsapat játszott az ötvenes években a világ labdarúgásában és a gondoktól terhes magyar közéletben. Természetes név szerint is megemlékeztek a Wembleyben játszókról, Sebes Gusztáv szövetségi kapitányról és az Aranycsapat tizenkettedik tagjáról, Szepesi Györgyről. Puskás Ferencet emlegették a legtöbben, de a többi világklasszist - Bozsikot, Hidegkutit, Kocsist és Czibort - sem hagyták ki a sorból. Még ennyi idő után is hallhattunk új történeteket, új magyarázatokat arról, miként verte végig a világot a Száguldó Őrnagy által parancsnokolt tizenegy. Grosics Gyula könnyeivel küzdve emlékezett egykori társaira, akiknek legtöbbje már az égi focipályákon kergeti a labdát.


Takács Tibor a Nagy Béla Alapítvány tagsági igazolványát adja át
Grosics GyulánakA legendás mérkőzést alig egy év múlva követte a svájci világbajnokság, ahol az egész világ azt várta, hogy a világbajnoki címet a korszak kimagaslóan legjobb csapata nyeri. A drámai döntőben elszenvedett 3:2-es vereség labdarúgásunk legnagyobb sikere és kudarca is egyben, amelyet azóta sem tudunk kiheverni, a helyére tenni. Grosics Gyula elárulta, azóta sincs olyan nap, amikor ne gondolna arra az elátkozott mérkőzésre.

A Hotel President vendégei remek hangulatban fogyasztották el a finom vacsorát és még sokáig beszélgettek a magyar foci legfényesebb korszakáról.


Hol vagytok, régi játszótársak?

Mádl Ferenc szól a megjelentekhezDuray Miklós mesél az Aranycsapattal kapcsolatos élményeiről


Tőkés László Nagyvárad bajnokcsapatára is emlékezett


Melocco Miklós csak a régi idők fociját szereti

Gerendás József a Hotel President tulajdonosa fogadja Mádl Ferencet


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére