RSS Feed

KEP fórum a hungarikumokról

Mix - 2010. 10. 22. 11:38:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) októberi, budapesti törzsasztal fórumán nagy érdeklődés mellett a hungarikum törvénytervezetet vitatta meg. Bevezető előadást tartott Birinyi József, a Parlament Hungarikum Munkacsoportjának vezetője.

Birinyi József elmondta, hogy a hungarikumok védelméről széles konszenzussal elfogadott országgyűlési határozat alapján, most készül nagyszámú szakértő bevonásával a hungarikum kerettörvény, amely sok területet érint. Erre azért is nagy szükség van, mert a hungarikum, mint jogi kategória még nem létezik. Ezért a törvénynek az egyik fő feladata, hogy definiálja mi a hungarikum. A másik fő feladat ennek segítségével a nemzeti termékek védelme, termelésének és értékesítésének ösztönzése szervezett keretek között. Utalt arra, hogy a hungariumokat piramis szerint kívánják kezelni. Tehát alulról építkezve első szinten a helyi érték, majd a megyei, nemzeti vagy kárpát-medencei érték található. Csak jelentős értéket tartalmazó magyar jellegzetesség lehet hungarikum, amelynek szigorú minőség-ellenőrzésen kell átesnie.

Birinyi József előadásához kapcsolódva referátumot tartott Vasvári József a KEP Kárpát-medencei Hungarikum Munkabizottság vezetője, vállalkozó, a Világbank regisztrált szakértője is. Vasvári József előadásában hangsúlyozta, hogy a Munkabizottság fő célja a különböző helyi és regionális magyar szellemi és anyagi értékek megismerése és népszerűsítése a Kárpát-medencében, együttműködve a partnerekkel. Utalt arra, hogy a hungarikumok bölcsője a Kárpát-medence, annak különleges kultúrája, gazdasági, társadalmi viszonyai.

Az előadásokat követő élénk vitában több hazai és határon túli résztvevő utalt a Hungarikum törvény jelentőségére és szorgalmazták a kiváló magyar termékek piacra jutását segítő intézkedéseket, szervezeti feltételek megteremtését. Ilyen értelemben nyilatkozott többek között a KEP szlovákiai képviselője Mézes Rudolf, a KEP vajdasági képviselője Körmöci Károly, Kádár Imre a Prémium Hungaricum Egyesület elnöke és Szabó András közgazda, volt nagykövet, a KEP alelnöke.
   


Lap tetejére