RSS Feed

Németh Miklós nem tér vissza

Dalia László - 2009. 12. 16. 16:52:35 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Németh Miklós nem tér vissza

Németh Miklós volt a vendége a Közép-európai Club Pannónia egyesületnek (KEP), amely szenátorának választotta a volt miniszterelnököt. Németh Miklós ritkán szerepel, s így aligha volt meglepő a népes közönség, az már inkább, hogy a különböző pártállású meghívottak, civilszervezetek képviselői lelkesen megtapsolták a vendéget. Németh nem titkolta, hogy a magyar politikusok utóbbi 20 éves teljesítménye számára is nagy csalódás.

A KEP fórumon többször megkérdezték Németh Miklóstól, miért nem tér vissza a politikába. Az ex-miniszterelnök ezt elegánsan visszautasította, bár szavaiból kiderült, hogy volna receptje és nagyon is számítana a civil kurázsira, mert a magyar politikusok 20 éves teljesítménye számára is nagy csalódás. Példaként az Alkotmányt említette, amit húsz év alatt nem sikerült megreformálni, pedig ők már 89-ben is csak toldozgatták, foltozgatták.

A rendszerváltás miniszterelnöke mindig is jó előadó volt, de a közönség ezúttal is meglepve tapasztalta, hogy a magyar politikusok többségével szemben, Németh Miklós pontosan, nyomdakészen fogalmaz és minden eseményre, névre, dátumra emlékszik, pedig közben eltelt húsz év és ő tíz évig Londonban is dolgozott az EBRD alelnökeként. Nem szolgált szenzációval, nem mondott csúnyát senkiről és a saját szerepét sem értékelte fel, sőt arra is emlékezett, amikor 1988 decemberében külföldi lapoknak nyilatkozva, a vasfüggönyről és a berlini falról, a két Németországról beszélt, hogy maga sem gondolta akkor, másfél év múlva mindez a múlté lesz.

A magyar történelemkönyvek talán egyszer majd utolérik magukat és többek között a rendszerváltásról is lesz egy fejezet, amelyben nem írják át utólag a tényeket, hanem a hiteles tanúk leírása szerint rögzítik. Kádár Jánossal sosem készült televíziós interjú, pedig az épp oly dokumentum értékű lenne, mintha most Németh Mikóssal felvennének egy több órás visszaemlékezést. Ezen az estén is többen felvetették, hogy miért nem írja meg az emlékiratait az ex-miniszterelnök, aki rögvest megígérte, hogy megbeszéli a feleségével és az unokáival.


Fotó: - mix -
Lap tetejére