RSS Feed

Lopjunk, csaljunk, mutyizzunk legálisan!

Szentgyörgyi László - 2009. 09. 20. 5:00:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Lopjunk, csaljunk, mutyizzunk legálisan!

Eddig csak szörnyülködhettünk a híradóban látott korrupción, de ma már bárki szakíthat egy nagyot. Adócsalás, okirat hamisítás, kenőpénz, megbundázott közbeszerzési pályázat, egyre megy. Mindezt egy új társasjáték kínálja.

Tervezői szerint itt az ideje, hogy kinevessük a felháborítót, és nagyobb simlisek legyünk, mint közéletünk szereplői. A Korruptivity világában mindenkinek osztanak lapot, és akár mozgalom is kikerekedhet a magyar közéleten viccelődő játékosok soraiból.

Elég nagy űr keletkezett nálunk azóta, hogy a több generációt szórakoztató "Gazdálkodj okosan!" kiment a divatból. Ezt lovagolta meg egy fiatalokból álló csapat, akik a közeljövőben dobnak piacra egy új, egyszerre vicces és elgondolkodtató kártyajátékot. A Korruptivity nevet viselő társasjáték lényege a társadalomkritika. Lényegében arról szól egy parti, amiből mindenkinek elege van: a vesztegetéstől lehallgatási botrányig minden létező korrupcióban bővelkedő magyar közéletet jeleníti meg. Annyi a különbség, hogy nem fogcsikorgatva, hanem nevetve kell háttérből irányítani, hatalmat szerezni és manipulálni. A lebukás pedig nem állami kosztot jelent, hanem legfeljebb egy új partit.

Az egyszerre stratégiai és taktikai társasjáték atyja, Lőrincz Gábor kerek egy éven át dolgozott a projekten. Közben pedig árgus szemekkel nézte a tévét, hiszen a valóságból merítette a Tanai Gyula festőművész által illusztrált kártyalapokon életre kelő történeteket. A játékmenet során pedig találkozhatunk a Tocsik-üggyel, autópálya-botrányokkal, pénznyelő jövendőmondók és "lehúzós" egyházak virtuózkodásával, és persze nem hiányozhatnak a nyilvánosság elől a valót több emberöltőre elfedő titkos záradékok sem.

A hamarosan országszerte kapható Korruptivity valósággal repülőrajtja lehet egy, a magyar társadalmat bíráló mozgalomnak. A játékot kiötlő csapat ugyanis azon töri a fejét, hogy hamarosan online, vagyis internetes formában is ügyeskedésre csábítja a vállalkozó szellemeket. Persze ez egy új fejlesztés lenne, ami egy merőben más játékot ígér, de a célja ugyanaz, mint a kártyajátéknak: kritikus szemmel nézni közel sem tiszta közéletünket, és ha már mást nem tehetünk, jót szórakozni rajta!


Fotó: -a-
Lap tetejére