RSS Feed

Százhuszonöt éves a svájci bicska

MTI - 2009. 07. 26. 15:53:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Százhuszonöt éves a svájci bicska

Százhuszonöt éve, hogy egy svájci túlélőeszközt talált fel az alpesi ország hadserege számára: a nemzeti jelképpé vált svájci zsebkéssel azóta is célgömböt igazítanak, sajtot szeletelnek és söröskupakot nyitnak.

A Victorinox cég, Karl Elsener feltaláló örököse alkalmazkodik az új kor követelményeihez. Az egyik új modellen számítógépek javítására alkalmas alkatrész, egy másikon USB-kulcs, egy harmadikon pedig tompa pengéjű gyermekkés is van. "Igyekszünk mindig közel maradni a piachoz, és új ötletekkel előállni - magyarázta a feltaláló dédunokája, ifjabb Karl Elsener, a Victorinox elnöke. - A svájci katonai zsebkés az Északi- és a Déli-sarkon, az Amazonas vidékén és a

Himaláján számos expedíciót szolgált sikerrel. Része az űrrepülőgép legénysége felszerelésének is". "Számos amerikai elnök ajándékozott látogatóinak svájci bicskát a Fehér Házban" - tette hozzá büszkén Elsener, aki azt is elmondta, hogy egyszer gégemetszést is végeztek vele egy Fülöp-szigetek felett szálló repülőgépen. A sztárnak számító, fehér kereszttel díszített, piros nyelű vágóeszköz történetét a Schwyz kantonban található Svájci Nemzeti Múzeumban bemutatott kiállítás ismerteti. Az összecsukható bicska európai elődeivel gallyakat vágtak, vaddisznókat heréltek, baromfit kopasztottak vagy krumpliszsákokat varrtak. Olaszországban a díszes kés - olasz nevén coltello d,amore - a vőlegényt a hűség iránti kötelezettségére emlékeztette: az esküvő után a hitvesi ágyon helyezték el, az ifjú asszony keze ügyében.

A svájci bicska létrejöttét egy katonai megrendelésnek köszönheti: a néhai Karl Elsener ibachi műhelyében fejlesztette ki azt a zsebkéstípust, amellyel egyaránt lehetett puskát igazítani és kinyitni a hadtápban akkoriban újdonságnak számító konzervet. A világhírű késgyárat 1891-ben alapították. Az 1897-ben szabadalmaztatott tiszti bicskának már hat funkciója volt, közöttük a dugóhúzás. Ebből a modellből lett a voltaképpeni kultusztárgy - idézte fel Pia Schubiger, a schwyzi kiállítás szervezője. Kimondhatatlan neve - Schweizeroffiziersmesser - ellenére a zsebkés a második világháborúban az Európában szolgáló amerikai katonák körében is gyorsan népszerű lett, sőt az Atlanti óceán túlpartján élő hozzátartozóiknak is sokat ajándékoztak belőle. A legsúlyosabb csapást a bicska világhódítására a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények okozták, amelyek után kitiltották a szúró-vágó eszközöket a repülőgépek utasteréből. A termelés akkor 30 százalékkal esett vissza - emlékezett vissza ifjabb Elsener.

A mítoszok azonban hosszú életűek: a Victorinox konszern ma a különböző modellekből évi 6 millió zsebkést állít elő. Februárban a svájci hadsereg új változatot rendelt a cégtől: az olívazöld-fekete nyelű katonai bicska egy kézzel nyitható, természetesen gallyvágásra és sörnyitásra is alkalmas. Dugóhúzó azonban továbbra sincs rajta, mert az csak tiszteknek dukál.
Fotó: -a-
Lap tetejére