RSS Feed

Kiosztották a Gundel-díjakat

M. A. - 2009. 05. 14. 12:28:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Meghitt, ünnepi vacsora keretében adták át hétfő este a 2009-es Gundel Művészeti Díjat, s hol máshol, mint a Gundel Étteremben. Az igazi értéket képviselő magyar kulturális eseményekről a döntést minden évben meghozza a kuratóriumi bizottság.

A Gundel Művészeti Díjat Láng György, a Gundel Étterem tulajdonosa alapította az ezredforduló tavaszán. Az első díjátadásra 2001 májusának első hétfőjén került sor, s ezután minden évben 2004-ig a Gundel Étterem kertjében, májusban adták át eleinte 10, majd 14 kategóriában a különböző művészeti ágak legjobbjainak az elismeréseket. 2005-ben a Gundel és a Budapesti Operabál Kft újjászervezte a kuratóriumot és magát a díjátadást is.

Az újraszervezés értelmében először egy kellemes teadélután alkalmával megünnepelik a kategóriánkénti három jelöltet, majd a titkos szavazást követően kerül sor a díjátadásra. Így az ünnepi Gundel vacsorára már csak a nyertesek voltak hivatalosak.

A színházi évadban egy kis társaság, a Gundel Művészeti Díj kuratóriuma rendszeresen összejön és az elmúlt időszak fővárosi, valamint vidéki művészeti eseményeiről, premierjeiről, tehetségeiről beszélgetnek, vitatkoznak. A végeredmény évente egy szubjektív vélemény a magyar kulturális eseményekről.

A kuratórium tagjai: András Ferenc, aki a magyar filmpremiereket figyeli; Gerdesits Ferenc, a könnyűzene szakértője; Kállay Bori, operett és musical jelölője; Kárpáti Tamás, képzőművészet képviselője; Korcsmáros György, a színészeket, színésznőket, színházi rendezőket javasolja; Molnár Gabriella, a "Sztár lett" kategória kiválasztója; Matyi Dezső, az irodalom kategória felelőse; Pongor Ildikó, a tánc kategória nominálója; és Retkes Attila, a komolyzene szakértője.

Az idei évben Életmű díjat vehetett át Psota Irén, Kass János és Seregi László.

Gundel Művészeti Díj 2009 díjazottjai

Színész: Bács Ferenc

Színésznő: Balsai Mónika

Színházi rendező: Szinetár Miklós

Grafika és festőművészet: Konok Tamás

Szobrászművészet: Párkányi Raab Péter

Operett-musical: Dolhai Attila

Könnyűzene: Ferenczi Gyuri és a Raczkajam

Operaénekes: Sümegi Eszter

Komolyzene: Farkas Gábor, zongora

Sztár lett/Starlet: Tompos Kátya

Filmrendező: Szomjas György (Nap utcai fiúk)

Táncművészet: Volf Kati

Irodalom: Böszörményi Zoltán (Az éj puha teste)

Művészeti menedzser: Skonda Mária


Fotó: Kanyó Béla
Lap tetejére