RSS Feed

Kína szindróma - 30 éve történt a Three Mile Island-i atomerőmű-baleset

FH - 2009. 03. 29. 15:18:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kína szindróma - 30 éve történt a Three Mile Island-i atomerőmű-baleset

A hétvégén emlékeztek meg az Egyesült Államokban az ország történetének legsúlyosabb atomerőmű-balesetére, amelynek máig tartó hatásai vannak.

A baleset 1979. március 28-án történt a Pennsylvania állambeli Three Mile Island atomerőműben, Harrisburg városkától néhány kilométerre. Az atomerőműben, amit néhány hónappal korábban adtak át, szakemberek szerint nagyon komoly baleset történt. Egy tervezési hiba és a nem megfelelően ellátott karbantartási munkálatok miatt, azaz mulasztás következtében elháríthatatlan üzemavar keletkezett: a hőelvezetés megszűnt és a reaktor bizonyos részeiben jelentős nyomás- és hőmérséklet-növekedés következett be.

Noha az atomerőmű szakemberei és az atomenergetikai bizottság tagjai nyomban hírül adták a történteket és közölték, hogy semmi ok az ijedelemre, hiszen a környezet nem fertőződött radioaktív sugárzással, Harrisburban és környékén pánik lett úrrá mindenkin. 30 ezer ember élt ott akkor. Aki tehette hetekre elhagyta a környéket. Mint utóbb kiderült a félelem alaptalan volt, noha szakmai szemmel komolynak számított az üzemzavar, a lakosokat közvetlenül semmilyen veszély nem fenyegette, és csak a média dramatizálta túl a helyzetet. Ennek egyik oka az volt, hogy két héttel korábban mutatták be a mozikban a Kína-szindróma című filmet Jane Fonda Jack Lemmon és Michael Douglas főszereplésével. A filmben egy nukleáris balesetről van szó, amely végleg lakhatatlanná tenne egy Pennsylvania méretű államot.

A 30 évvel ezelőtti baleset máig tartó hatása, hogy azóta az Egyesült Államokban egyetlen új atomerőmű építésére sem adtak ki engedélyt, és az addig engedélyezett 129 erőmű közül csak 53-at építettek meg. Az előző kormány, a Bush-adminisztráció azt szerette volna, ha ismét beindulna az atomerőművek építése, mert ezek drágák ugyan, de ha egyszer felépültek, akkor a legolcsóbb áramot adják, ráadásul a nukleáris fűtőanyag ára lényegesen stabilabb, mint gázé vagy a kőolajé.


Fotó: x
Lap tetejére