RSS Feed

Bombay és Miskolc

va - 2009. 02. 20. 17:08:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Seres László korai művei a múlt homályából merültek fel, a MissionArt Galéria igazi, nagy, értékes felfedezésként éli meg az alkotások bemutatását. E művek nagy részét még sohasem állították ki. Csupán néhány munka szerepelt egy-egy tárlaton mintegy 30 évvel ezelőtt Miskolcon, azóta mappákban várták jövőjüket. Az jött el most.

Seres korai festményei után most rajzait és akvarelljeit állítja ki a galéria, melyek megdöbbentő minősége és korszerűsége revelációként hatott a felfedezőkre. A New York-i Cooper Union of Art and Architecture két éve és a budapesti Képzőművészeti Főiskola elvégzése után mindössze két évig festett, és egyetlen kiállítást rendezett Miskolcon, majd 28 év szünet következett. Ez alatt freskókat és táblaképeket restaurált. 28 év után a MissionArt Galéria revelációként fedezte fel korai olajképeit, akvarelljeit és tusrajzait.

Seres László neve minden bizonnyal ismeretlen még a legtájékozottabb műértők körében is. Miskolcon nevelkedett, édesapja Seres János festőművész, a művésztelepen Kondor Béla, Lenkey Zoltán mellett még szinte gyerekfejjel tanulta a rézkarc és a litográfia technikáját.

Tizennyolc évesen már autonóm műveket készít, kimaradnak a pályakezdés bizonytalan próbálkozásai. Ha első művei még a felnőtt társak hatását mutatják is, szinte rögtön vált és megtalálja saját útját. Ösztönösen rajzolja első, szerkezetes tájait, melyek hamarosan önálló formarendszerekké alakulnak, majd még tovább, gesztusokká, jelekké redukálódnak. Akkor még maga sem tudja, de művészete belesimul abba a lírai absztrakt vonulatba, amely többek között Hortobágyi, Veszelszky nevével jellemezhető. Innen már csak egy lépés az absztrakt expresszionizmus, amelynek legjobbjait élőben látja, hatását érzi, amikor 1968-69-ben, a legszebb években, New Yorkban él. Hazatérve megfesti életműve első felét, amely 1978-ban zárul. Majd harminc évnyi hallgatás után, néhány éve újra fest, és kiállít. Miskolcon és Bombayban él.
Fotó: Váczy András
Lap tetejére