RSS Feed

Jazzklub indul a Fonóban

Bencsik Gyula - 2009. 01. 29. 17:53:49 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Jazzklub indul a Fonóban

Az alapvetően a népzene népszerűsítésére alapított Fonó Budai Zeneház februártól jazzklubot indít a világszerte ismert és elismert jazzszaxofonos, Dresch Mihály vezetésével. A zenészt programterveiről és általában a hazai jazzkultúra helyzetéről kérdeztük.

Első alkalommal vezetsz klubot?

Mintegy másfél évtizede vezettem már klubot a Kinizsi utcában és a Bem-rakparton. Amit most indítunk, az nem heti rendszerességgel fog működni, mint a korábbi klubjaim, hanem havonta, minden hónap első péntekjén.

Tudom, hogy a Fonóval már régi a kapcsolatod, hiszen több lemezed náluk jelent meg. Viszont egy folyamatosan jelentkező jazzklub eltér a hely eredeti arculatától.

A Fonó részéről kerestek meg, hogy mi lenne, ha rendszeresen játszanánk náluk. Nekem és zenésztársaimnak tetszett az ötlet, örömmel vállaltuk. Igazából együttesemmel a kezdetektől részt vettem a Fonó munkájában, pontosabban kölcsönösen segítettük egymást.

Egyedül te alakítod a klubestek programját?

Igen, ehhez szabad kezet kaptam a Fonótól. Természetesen együttesben működöm, zenekarom tagjaival barátságban vagyok, úgyhogy minden alkalommal megbeszéljük, hogy kit hívjunk el az estjeinkre, de a végső szó az enyém.

Az első meghívott Bakai Márton hegedűs. Mi tudhatunk róla?

Ő és együttese a tavalyi Kilátó című tehetségkutató verseny egyik felfedezettje. Márton kimagaslóan tehetséges hegedűjátékos, aki kortárs táncelőadások, irodalmi estek, kiállításmegnyitók zenésze is. Vagyis nemcsak képzett, hanem sokoldalú muzsikus is.

Zenélt már veletek?

Igen, az elmúlt nyáron a Zsámbéki Szabadtéri Fesztiválon játszottunk együtt; a quartetem vendége volt. Egyébként minden klubrendezvényünkre más és más vendégmuzsikust szeretnénk hívni, aki beszáll az együttesünk játékába. A későbbiekben az is elképzelhető, hogy úgynevezett előzenekart hívunk az estünkre. Persze, akiket meghívok, azok ugyanolyan fontosak, mint mi.

Az utóbbi években jól érzékelhetően megélénkült a hazai jazzélet, új, jazzre szakosodott helyek nyíltak, mint például a Columbus Jazzhajó vagy a Take Five, de más profilú helyek, mint például a Gödör Klub vagy most a Fonó is helyet adnak a jazznek. Minek köszönhető ez a fokozott érdeklődés?

Talán az, hogy remek színvonalú képzés zajlik Magyarországon, rengeteg tehetséges fiatal jazzmuzsikus van nálunk. Mi, idősebb jazz-zenészek gyakran rácsodálkozunk a tudásukra. Közülük mutatjuk be február 6-án a Fonóban Bakai Mártont.

A Fonóról: http://www.fono.hu/
A Dresch Quartetről: http://www.sohajkeseru.hu/

Forrás: Klubrádió
Fotó: -a-
Lap tetejére