RSS Feed

Az örmény földrengés huszadik évfordulója

FH - 2008. 12. 07. 12:21:45 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A 25 ezer halálos áldozattal járt örmény földrengés huszadik évfordulójára emlékeztek vasárnap Örményországban, miközben több ezer, a katasztrófa után hajléktalanná vált család még mindig várja az ígért kormányzati segítséget az új lakáshoz.

Örményország egész területén egy perces néma csenddel emlékeztek meg a földrengés áldozatairól, helyi idő szerint 11 óra 41 perckor. Húsz évvel korábban pontosan ebben az időpontban történt a Richter-skála szerinti hetes erősségű rengés, amelynek epicentruma az ország hegyvidékes észak-nyugati részén található Szpitak városánál volt. A négyezres város teljesen megsemmisült a katasztrófában. A hivatalos megemlékezést a Szpitak közelében lévő Giumri városában tartották, ahol az ország elnöke, az örmény apostoli ortodox egyház vezetője, és magas rangú tisztségviselők hajtottak fejet az áldozatok előtt. A városban egy emlékszobrot is felavatnak majd. Az 1988 december hetedikei földrengésben 25 ezren haltak meg, több mint 140 ezren megsérültek, és több tízezren váltak hajléktalanná. Szakértők szerint a rosszul felépített házak, és a mentésben részt vevő szervezetek hibái tehettek a sok áldozatról.

Egyes helyekre csak a rengés után három nappal jutottak el mentőalakulatok az akkor még a Szovjetunióhoz tartozó Örményországban. A kormány ígéretei ellenére majdnem hétezer, a földrengés után hajléktalanná vált család még mindig nem kapott új lakást. A hivatalos megemlékezéseknek helyt adó Giumri közelében több tucatnyi család még mindig azokban a gázfűtés és ivóvíz nélküli fémkonténerekben lakik, amelyeket a rengés utáni hetekben kaptak. Az örmény kormány a múlthéten bejelentette, hogy 252 millió dollárt (52 milliárd forint) tettek félre újjáépítésre, hogy 2013-re az összes, a rengés után hajléktalanná vált ember lakáshoz jusson. Örményország 1991-es függetlenné válása utána a különböző gazdasági embargókkal sújtott ország rossz gazdasági helyzetbe került és az egymást követő kormányok nehezen tudott pénzt áldozni az újjáépítésre.

A földrengés évfordulóján Dmitrij Medvegyev orosz elnök közleményben hajtott fejet a természeti katasztrófa áldozatai előtt. Az orosz államfő megköszönte az örményeknek, hogy megőrizték az emlékét a mentésben és az újjáépítésben nyújtott gyors orosz segítségnek.
Lap tetejére