RSS Feed

Béres, Almási és a többi

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 09. 25. 10:45:47 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Béres, Almási és a többi

Éppen nyolcvan esztendő telt el azóta, hogy 1942 nyarán a Midway-szigeteki ütközet fordulópontot hozott a második világháború Csendes-óceáni hadszínterén. Szintén azon június – békés – krónikájához tartozik, hogy megszületett Béres Ilona.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth - és Jászai Mari-díjas gyönyörű, szerény sztárhoz hasonlóan szép karriert futott be Almási Éva. Mindkét magyar színésznő a filmvásznat is meghódította. Szintén ügyesen mozgott a kamerák előtt – a német nyelvterületen is – Ernyey Béla, aki számos könyv szerzőjeként, a Reform magazin külsőseként írástudását is bizonyította.  Harrison Ford (USA) és Sir Paul McCartney angol énekes, dalszövegíró e hetekben ugyancsak 80 gyertyát fújhatott el tortáján. 
Míg a ma is aktív tengerentúli filmsztár és az ex-Beatles tag jubileumáról megemlékezett a nemzetközi sajtó, addig Paul 1973-ban elhunyt kollégájáról,  John Rostillról nem igen láttam cikkeket.  A Shadows gitárosa (basszus!) korán itt hagyott minket. Él még viszont kortársa, az amerikai The Beach Boys együttes vezetője. A produceri, színészi erényekkel is megáldott énekes,  Brian Wilson rajongó tábora 2022-ben is jelentős. Születésnapi ajándékokból, gratulációkból sem volt hiány.


Fotó: jegy.hu
Lap tetejére