RSS Feed

Energiatakarékos részegség

Mogyorósi Géza - 2022. 09. 04. 8:00:42 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Energiatakarékos részegség

Szeptember derekán Tel Aviv lesz a házigazdája az ENSZ Egészségügyi Szervezete európai regionális tanácskozásának. A WHO 72. alkalommal megrendezésre kerülő eszmecseréje előtt is sejthető, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggésben "homeoffice"-ban gyarapodott az alkoholisták és zugivók tábora.

Még a Covid-katasztrófa berobbanása előtt olvastam a koppenhágai „Status Report 2019“  című  jelentésben arról, hogy anno közel 300 ezer halálos áldozata volt a túlzott szeszesital fogyasztásnak az EU-tagállamokban. Sokat javíthatna az egészségügyi statisztikákon, ha az olajban gazdag Kuvait és a novemberben rajtoló labdarúgó Vb {FIFA World Cup 2022} házigazdája, Katar is csatlakoznának a 27-ekhez – így a Brexit után. Az arab törpeállamokban ugyanis (jóformán) nincsenek szesztestvérek. Na, erre koccinthatunk!

Így, túl a hatodik ikszen - életem nagyobbik felét a folyékony kenyér hazájában, Németországban eltöltve (!) - megállapíthatom, hogy megittam már a kenyerem javát. Itt, az idén durván megdrágult sör alapvető élelmiszernek számít, s ki akar éhezni!? A jó 140 esztendeje született Móricz Zsiga bácsi szerint „... a kenetlen szekér is csikorog, de a locsolatlan gégén, meg nem jön ki a bölcs ige.”  Így igaz – bólintok a hűtőszekrényem felé.

De nem tréfálnám el a pia ügyet, pláne, hogy Kuvaitnál, Katarnál már csak földrajzi fekvése okán is nagyobb esélye van csatlakozni az EU-hoz Moldáviának. Szeszfogyasztásban már régen beérték, sőt le is előzték Európa fejlettebb régióit! És a Balkánt, meg Skandináviát sem kell félteni. A minap Oslo felé hajózva megnyugtatott a pincér – 8 eurós korsó sörömet asztalomra téve – hogy „a norvég szárazföldön sem olcsóbb az éttermekben a nedü". Koppenhágában egy habzó italra és egy kólára tértem be (már régen antialkoholista) pesti iskolatársammal. A vendéglős a rendeléssel együtt hozta az üveg vodkát két pohárral, jelezve, hogy nagy szerencsénk van, mert csak 65 euró a flaska, ha helyben elszopogatjuk. Nem tettük. Másnap a dán fővárosból irány Malmö! Nos a dél-svéd városban sem rúgtunk be, illetve ki a hámból – érthető okokból.

Viszont nem iszonyodva a folyadékoktól egy 19. század végi szaunában lazítottunk, majd úszkáltunk a kb. 12 fokos Balti-tengerben. Jó is, ha edzi magát az ember, mert pesszimista forgatókönyvek szerint előfordulhat, hogy az orosz-ukrán háború miatt veszélybe kerül az öreg kontinens téli gáz és kőolaj ellátása. Se villany, se vodka!? A hideg lakásban persze nem kell majd hűteni sört, s a foci világbajnokságnak is lehetnek forró pillanatai, két áramszünet között!


Fotó: -a-
Lap tetejére