RSS Feed

Lengyel-magyar barátság

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 08. 27. 9:43:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Lengyel-magyar barátság

Pár éve látott napvilágot, de 2022-ben is aktuális a Méry Ratio - somorjai kiadó - gondozásában Konrad Sutarski érdekes kötete. Címe: Lengyelország történelme magyar vonatkozásokkal. Izgalmas olvasmány!

A 70-es, 80-as években hátizsákkal, vonattal, autóstoppal, majd repülővel számos alkalommal vendégeskedtem a baráti államban, s nem csak Varsóban, hanem a kisebb településeken is. A tengerpart egyik mozijában láttam az amerikai "Cápa" filmet - lengyel feliratozással, angol eredetiben, Roy Scheiderrel a főszerepben. (Steven Spielberg azóta is egyik kedvenc rendezőm!) Aztán a Mazuri-tavaknál töltöttem felejthetetlen nyári napokat. A környékbeli parasztok kertjében ingyenesen sátrazhattunk barátnőmmel.

A főváros után Krakkóba, Tarnowba és a nyolc évszázados O¶więcimbe is eljutottam. Az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs tábor megtekintése '79-ben ifjúságom megrázó élménye volt. Még kétszer visszatértem - hozzáolvasva a gimnáziumban tanultakhoz. Apropó könyvek! Konrad Sutarski aktuális kötete - Lengyelország történelme magyar vonatkozásokkal - a közép-európai históriára, annak hazai vonatkozásaira kiváncsi honpolgárok számára is tartogathat meglepetéseket.

Hiszen a harmadik évezredi tudományos munka Lengyelország elmúlt századainak első olyan feldolgozása, amelyben a mi történelmünknek a baráti-bajtársi néppel összefüggő elemei is fontos helyet kaptak. Pláne, hogy nemegyszer oly' erősen összefonódtak, hogy akár döntő befolyást is gyakoroltak rá. Emellett - írja a kötet ajánlója - a két nemzet évszázadokon át a keresztény Nyugat védőbástyája volt, és jelenleg is az, bár ezt Európa - az EU? - ritkán értékelte. Sóhajtás! Ha ezt – az 1850 decemberében, Szíriában elhunyt – Bem apó olvasná! {Szóval: Polak, Wegier, dwa bratanki / Lengyel, magyar két jó barát – 2022 nyarán is!}.


Fotó: x
Lap tetejére