RSS Feed

Tényleg éhesebbé tesz a napsütés?

nosalty.hu - 2022. 07. 30. 18:03:21 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tényleg éhesebbé tesz a napsütés?

A napfény jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni: enyhíti a szorongást és a depressziót, javítja a kedvet, erősíti az immunrendszert. A sok napsütés veszélyes is lehet, hiszen a sugárzás elősegítheti a bőrrák kialakulását, így érdemes előnyben részesíteni az árnyékot a tűző nappal szemben, és sok fényvédőt használni.

A napsugaraknak azonban van egy kevésbé ismert hatásuk is: a Nature Metabolism folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint bizonyos embereknél a napsugárzás az étvágyat is befolyásolhatja.

A napfény – különösen az UVB sugárzás – arra késztetheti a férfiakat, hogy többet egyenek és több kalóriát fogyasszanak, ezzel szemben a nőknél viszont, úgy tűnik, a napsugarak nem játszanak szerepet az étvágy szabályozásában.

A megugrott nyári étvágy tanulmányozására a Tel Aviv-i Egyetem kutatói körülbelül 3000, 25 és 64 év közötti felnőtt adatait használták fel. A szakértők tanulmányozták az egyének étrendi jelentéseit egy 12 hónapos időszak alatt, majd táblázatba foglalták a férfiak és nők átlagos havi kalóriafogyasztását. Kiderült, hogy a férfiak nyáron körülbelül 300 kalóriával többet ettek naponta (2188 kalória naponta márciustól szeptemberig; 1875 kalória naponta októbertől februárig), a nők viszont körülbelül ugyanannyit esznek egész évben (napi 1507 kalória márciustól szeptemberig; 1475 kalória naponta októbertől februárig).

A további vizsgálatokhoz a kutatók öt 18 és 55 év közötti férfit és öt nőt vontak be, akiket 25 percig UVB-sugárzásnak tettek ki. Előtte és utána vérmintákat vettek tőlük, és azt találták, hogy az ultraibolya sugárzásnak való kitettség másképp változtatta meg az anyagcserével kapcsolatos fehérjéket a férfiaknál, mint a nőknél.

Az ötnapos napozási vizsgálat után a férfiaknál az éhséghormon ghrelin szintje emelkedett a vérben, míg a nőknél nem. A tudósok úgy vélik, hogy az UVB-sugarak DNS-károsodása a ghrelin felszabadulását váltotta ki egy bizonyos hormonális úton a férfiaknál. A nőknél az ösztrogén (az egyik fő nemi hormon) blokkolja ezt az utat, így a ghrelin nem szabadulhat fel.

A tanulmány szerint tehát a fokozott UVB-sugárzás megváltoztathatja a férfiak anyagcseréjét, és úgy tűnik, hogy a férfiak és a nők eltérően reagálnak a napfényszint szezonális változásaira.Fotó: -a-
Lap tetejére