RSS Feed

Cohen a Városmajorban

Dalia László - 2022. 07. 28. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Cohen a Városmajorban

Müller Péter Sziámi már régi Cohen rajongó, egy album és megannyi koncert van a háta mögött, amit a kanadai énekesnek szentelt. Most augusztus 6-án a Városmajori színpadon Cohen dalokat énekelnek három vendégével. Talán ebből is lesz egy lemez, ha egy producer hajlandó keményen dolgozni a projekten.

A neten már látható az augusztus 6-i koncert beharangozója, Sziámi és Csákányi Eszter éneklik a Madár a dróton (Bird on the Wire) című Cohen dalt. "Mint egy madár fönt a dróton, Nézd a koldust az utca sarkon, Én is úgy vágytam rád, szabadság." 

Sziámi és barátai évekkel ezelőtt először Az Élet Menete Alapítvány felkérésére léptek fel Cohen dalokkal a Dohány utcai zsinagógában és azóta sokszor és sok helyen. Furcsa játéka a sorsnak, hogy amikor a legutóbbi Cohen koncertet adták Sziámiék, akkor akkora siker volt, hogy a Budapest Kongresszusi Központ aznap kétszer is megtelt. Délután tudta meg, hogy meghalt barátja, Kocsis Zoltán. Az esti koncerten csak annyit kért a közönségtől, hogy "Legyünk szomorúak, s gondoljunk rá". 

Bob Dylan kapta meg az irodalmi Nobel díjat. Sziámi szerint Cohen jobban megérdemelte, hiszen ő inkább volt költő és 7 évvel öregebb is volt, talán neki már nem sok esélye lesz. És másnap, november 7-én meg is halt Leonard Cohen. Ahogy Sziámitól tudom "utána egy darabig elhallgattunk". Most aztán itt van egy Cohen est, Csákányi Eszterrel, Thuróczy Szabolccsal valamint Sóvári Fehér Annával lép majd színpadra a Városmajorban.

Leonard Cohen előbb volt költő, aztán egy jó kis regényt is írt, ám 33 évesen, miután betöltötte a krisztusi kort, elkezdte megzenésíteni a verseit és a nyári táborokban, ahol country és zsidó zenészekkel játszott, sikerrel el is énekelte azokat. Hank Williams (Tower of Song) volt a kedvence, vagyis nem a rockzenészekkel tartott, mégis közéjük keveredett 1966-ban New Yorkban, ott lakott velük a Chelsea Hotelben, amiről egy dalt is írt. Cohen dalai már itthon is klasszikusak, a Hallelujának számtalan feldolgozása létezik, Kulka János is elénekelte. Koncz Zsuzsa, Zorán és Kern András ugyancsak előadott már Cohent. Sziámi tisztelgése méltó a kanadai költőhöz, énekeshez, aki ugyan nem kapott Nobel díjat,de megérdemelte volna.

Fotó: -a-
Lap tetejére