RSS Feed

Fotókiállítás Haumann Péterről

Magyar Nemzeti Múzeum - 2022. 06. 29. 16:36:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Fotókiállítás Haumann Péterről

Schwanner Endre fotóművész Haumann Péterről készült fotóit bemutató kamaratárlat nyílt Színház az egész világ címmel a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében.

 2016-ban a Magyar Nemzeti Múzeumban Haumann Péter olvasta fel méla Jacques említett monológját. Az idős fotográfus pedig, azon túl, hogy a Madách Színház számos darabjának megörökítője volt, csaknem egy emberöltővel korábban fotógépével végigkövette egy másik Shakespeare-darab születését, amelyben Haumann is játszott.

Schwanner Endre (1928–2021) munkásságából a motorsportról, a zenei és színházi témájú eseményekről, valamint a fotós közéletről, kollégákról készült felvételei a legismertebbek. 1991-ig fotóriporterek nemzedékeit oktatta fotótechnika-elméletre. A Balogh Rudolf-díjas fotográfus fotográfiai életművét – összes negatívját –, több más, történeti értékű tárgy és dokumentum mellett 2011-ben a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta.
Dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum Tudományos gyűjteményi
főigazgató-helyettese

A fotóművész életmű kiállításának megnyitóján köszöntőt mondott Dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum tudományos-gyűjteményi főigazgató-helyettese, aki beszédét az alábbi gondolatokkal kezdte: „Különös és rendhagyó kiállítás nyílt ma meg a Széchényi teremben, amellyel két géniusz találkozását idézzük fel.” Majd hozzátette: „A tárgyaknak nemcsak anyaga, de művészi értéke is van: a celluloid nemcsak a hiteles képet és pillanatot rögzíti, hanem túl ezen az emberi lélek állapotát, a művészet, a színművészet nagy pillanatait is. Fotótárunk több mint 1 milllió fotót, múltunk tárházát őrzi, amelynek értékes része Schwanner Endre adománya is” – zárta gondolatait a főigazgató-helyettes.
d

A kiállítás kurátora, Dr. Fisli Éva, történész, muzeológus, Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár, beszédében kiemelte, hogy a Széchényi-terem a Magyar Nemzeti Múzeum szíve, és igazán az ilyen kiállítások azok, amelyek megtöltik élettel a szívet és a lelket. Schwanner Endre fotói betekintést engednek a színházak világába, folyamataiba a próbáktól az előadásig. Ez teszi izgalmassá ezt a mostani kiállítást is. 2016-ban egy konkrét személyes találkozás volt a két alkotó között, most egy lelkében személyes találkozás valósul meg a kiállítás Schwanner Endre Haumann Péterről készített fotóin keresztül.”

 Ugron Zsolna, író felolvasta Haumann Péterről szóló írását. „A csendnek hatalma van, érteni kell a csendet. Haumann Péter minden rezdülésében, a csendben is meg tudta mutatni mindannyiunkat. Mindnyájan kaptunk tőle útravalót, amit idézhetünk, és tovább adhatunk gyermekeinknek.  A hupikék törpikék Hókuszpókjától Hamletig. „Ne az ember csodálja a művészetet, az ember magában csodálja a művészetet”. – idézett a színésztől az írónő, majd ezekkel a szavakkal zárta köszöntőjét: „Tied az egész égbolt, miénk a csend, de a fényt köztünk marad.”

A kiállítást Szirtes Tamás, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező, színigazgató, egyetemi tanár nyitotta meg, aki a két művész méltatása után kiemelte, hogy nagy szellemek vannak most itt velünk lélekben és a fotókon keresztül. „Amióta a pillanat rögzíthető, nem válnak semmivé a pillanatok. Schwanner Endrét nagyon szerettük, munkásságát végigkísértük a Madách Színházban. Képei nemcsak rögzítették a pillanatot, hanem beljebb engedtek a színházba, a színészek lelkébe. Haumann Péter fantasztilkus Claudius volt, de a jövőre 40. évfordulóját ünneplő Macskák musicalben, az 1500. előadáson is „felrobbantotta” a színházat.” – fejezte be beszédét a rendező.

A kiállítás megnyitóján részt vett a Haumann család is.
 
A Hónap Kincse - Színház az egész... című kamarakiállítás a Széchényi-teremben, a múzeum nyitvatartási idejében, júliusban látogatható.Fotó: mazsihisz.hu
Lap tetejére