RSS Feed

A versírás halálosan komoly szenvedély

Könyvhét - 2022. 06. 23. 8:00:47 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A versírás halálosan komoly szenvedély

Kilencedik verseskötete Kikötő címmel, CD-melléklettel jelent meg a Kossuth-és Jászai-díjas színésznek, a Vígszínház és a Halhatatlanok Társulata tagjának. A legújabb kötetével kapcsolatban arról is beszélt a Könyvhétnek, hogy úgy volt a költészettel,mint a gyerek a játékkockával. Először szétszórta őket, majd éíptkezni kezdett belőlük.

Lírikusként az indulásnál nem kisebb nevek voltak a mentorai, mint Lator László és Kálnoky László. Az első kötete 1985-ben jelent meg Szökés címmel, s ettől kezdve az Élet és Irodalomban, a Kortársban, az Új Írásban is publikált. - Verset írni és olvasni, a természetes adottságokon kívül, egyszerre játék és halálosan komoly szenvedély -mondja a színész-költő, akinek jól esik az átjárás a színész közösségi létéből a versírás magányába, a csend birodalmába.

"Mint színésznek a pontos szövegtudáson túl még sok mindenre kell figyelnem:a gesztusok, a mozgások,a partnerekkel és a közönséggel való kapcsolat folyamatos fenntartása külön koncentrációt igényel. Ha viszont írok,magamon kívül senkihez sem kell alkalmazkodnom és megpróbálok minden zavaró tényezőt kizárni. Ez a szárnyaló szabadság akkor igazán örömteli, ha eredménnyel jár, ha visszanézve nem tűnik haszontalannak."

Fotó: jegy.hu
Lap tetejére