RSS Feed

Kecskeméti konzervgyár - Újabb bővítés

mti - 2022. 06. 21. 14:23:12 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A zöldségfeldolgozással és tartósítással foglalkozó Kecskeméti Konzerv Kft. 3,3 milliárd forint összegű kapacitásbővítő fejlesztését a magyar kormány 1,2 milliárd forinttal segítette a nagyvállalati beruházási támogatási programban - közölte a pénzügyminiszter kedden Kecskeméten.

    Varga Mihály az átadó ünnepségen kiemelte: Európában háborús gazdasági válság dúl, de a magyar élelmiszerágazat teljesítményét látva a kormány nem számít arra, hogy Magyarországon élelmiszerellátási gondok alakulhatnak ki.
    A magyar élelmiszeripari vállalkozásoknak és a kormány határozott lépéseinek köszönhetően Magyarország még válságok idején is képes ellátni magát jó minőségű, és kellő mennyiségű élelmiszerrel - mondta a pénzügyminiszter.
 Kovács János, a Kecskeméti Konzerv Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a konzervgyárat mai formájában 2005-ben hozták létre magyarországi termesztésű zöldborsó és csemegekukorica feldolgozására és értékesítésére. A kezdeti idők 5 milliárd forint összegű árbevétele a mai napra három és félszeresére nőtt, gyártókapacitásuk pedig az évi 80 millió doboz zöldségről indulva ma már megközelíti a 200 milliót - sorolta. Emlékeztetett: Magyarország a csemegekukorica-termesztésben a világ második-harmadik helyén áll, és Franciaországgal az európai gyártás 85-90 százalékát biztosítja.
    A kecskeméti gyár termékeinek 98 százalékát külföldön értékesíti, évente háromezer kamion hagyja el a raktárcsarnokait jellemzően az Európai Unió országaiba: Németországba, Ausztriába, a visegrádi országokba és a Skandináviába. Az unión kívül pedig Izrael, Japán és Törökország a kiemelt piacok.
    Az ügyvezető elmondta: 50 mezőgazdasági partnertől évente 90 ezer tonna csemegekukoricát szereznek be, amelyből naponta kétmillió doboz konzervet állítanak elő. Az évi 5-6 ezer tonna zöldborsóból pedig napi egymillió konzerv gördül le a szalagokról. Néhány éve, 2017-ben vezették be a száraz termékek a fehér- és vörösbab, illetve a csicseriborsó gyártását.


Lap tetejére