RSS Feed

Rogán kabinetfőnöke sem vizsgázott

hirklikk - 2022. 01. 18. 9:40:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Annak idején nálunk, a Közgázon is lehetett jobb jegyeket szerezni. Ehhez nem egyszer elég volt fiatal lánynak lenni, meglehetős külső adottságokkal, és persze az is kellett hozzá, hogy a vizsgáztató nagy kedvelője legyen a női nemnek. Nem mondom, hogy általános volt ez a gyakorlat, de néha előfordult ilyen is. És olyan is adódott, amikor elegendő volt, ha valaki magas szinten sportolt.

Például az FTC-ben, amelynek elnöke egyben a Közgáz egyik karának dékánja volt. Képzeljük el, olyan ez, mintha nem Kubatov Gábor, hanem a Corvinus egyik köztiszteletben álló tanára volna az FTC elnöke és a Fradi több futballistája odajárna az egyetemre. A hetvenes évek közepén, végén volt ilyen. Levelező tagozatra jártak a fiúk. A csapat két hátvédjére emlékszem, de mások is voltak. Igaz, akkoriban nem külföldiek szerepeltek a Fradiban, és a csapat néhány magyar játékosa sem egy, vagy két idényre szerződött a klubhoz. Aki ferencvárosi – újpesti, kispesti, netán MTK-s kötődésű volt – az nagy valószínűséggel pályafutása végéig a klubjánál maradt.

Persze, nemcsak fradisták és futballisták voltak ilyen helyzetben. Az akkor világverő vízilabdások – hasonló konstrukció folytán – többnyire az állatorvosira, vagy az orvosegyetemre jártak. De most nem róluk szeretnék írni, hanem arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem jogi karának egyik tanársegédjét, Mészáros Pál Emilt, például azért kellett felfüggeszteni a vizsgáztatási tevékenység alól, mert – mások mellett – Rogán Antal kabinetfőnökét, Nagy Ádámot hozzásegítette ahhoz, hogy vizsga nélkül kapjon érdemjegyet. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar azóta letartóztatásban lévő elnöke, Schandl György volt a közvetítő, az ő kérésére tette ezeket a szívességeket a tanársegéd, aki egyébként elmondása szerint anyagi hasznot nem húzott ebből, pusztán baráti szívességeket tett, amit azóta nagyon megbánt. Sajtóhírek szerint maga Völner Pál is élt ezzel a lehetőséggel, vagyis, hogy vizsga nélkül szerzett érdemjegyet az egyetemen.

Lap tetejére