RSS Feed

A Kövér disznó először Magyarországon

M. A. - 2021. 12. 17. 9:46:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Kövér disznó először Magyarországon

December elején tartották a Budapest Playhouse jövő évi sikerdarabjának olvasópróbáját a Karinthy Színházban. Az ünnepelt amerikai szerző és forgatókönyvíró híres szatirikus komédiája, a FAT PIG (Kövér disznó) először kerül Magyarországon színpadra.

Neil LaBute szatírája a modern kori szépségideál kérdését járja körbe, annak tükrében, mennyire fontosak a külsőségek a siker és elismerés szempontjából, és mennyire kényszerül megváltoztatni valaki önmagát az érvényesülés érdekében. Az eredeti bemutató 2004-ben volt az Off-Broadway-n, a darabot Legjobb Vígjáték kategóriában Olivier-díjra jelölték. Legutóbb pedig kortárs opera készült belőle, melyet most mutatnak be New Yorkban!

 

A hazai ősbemutatóként debütáló előadáshoz hamarosan egy teaser előzetes is készül, melyben a címszerepet alakító Balázs Andrea igazi femme fatale-ként jelenik meg, elcsavarva a férfiak fejét.

 

Tom, egy nagyvállalat feltörekvő munkatársa, egy véletlen folytán megismerkedik a szabad szájú, őrjítően vicces, ám molett alkatából kifolyólag az aktuális szépségideáltól meglehetősen eltérő Helennel. Tom mégis gyengéd érzelmeket táplál iránta, ám ahogyan kapcsolatuk elmélyül, a munkahelyi viccek és szekírozások Helen alkatát illetően egyre inkább megmételyezik az életüket és alaposan próbára teszik Tom hitét és lojalitását.

 

A darab főszerepében Balázs Andrea színésznő újra együtt dolgozik Iványi Árpád rendezővel és Réti Barnabással, így a nagy sikerű Tortúra eredeti stábja ismét valami emlékezeteset alkot a színházrajongók örömére. Iványi Árpád és Réti Barnabás, a Budapest Playhouse vezetői a modern nemzetközi színvonalú színház stílusában álmodták meg a darabot.

 

„A FAT PIG igazi modern vígjáték, dramedy, ebből a műfajból egyelőre kevés fut még a hazai színpadokon, pedig a nemzetközi színházi világban nagy a népszerűsége. Ízig-vérig mai szerelmi történet, mely egyszerre rendkívül provokatív, elgondolkodtató és szórakoztató is egyben. Olyan érzést kelt, mintha egy Jóbarátok-szerű sitcom nézése közben, a sok nevetés közt bekapna az ember néhány keményebb gyomrost” - mondta a magyar változatot is készítő színész, Réti Barnabás. „Úgy érzem, a mai társadalmunk is ilyen, elnevetgélünk, jópofizunk és nem érezzük, mennyi sebet ejtettünk közben másokon.”

 

A próbák december közepén kezdődnek, az előadást január 28-án mutatják be a Karinthy Színházban, amelyben Balázs Andrea mellett Pásztor Tibort, Réti Barnabást és Tóth Szilvia Lillát is láthatja a közönség. A produkció rendezője természetesen most is Iványi Árpád.

 


Fotó: -a-
Lap tetejére