RSS Feed

Dokumentumregény: Hírös ötvenhat

Mixonline - 2021. 10. 18. 13:00:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Dokumentumregény: Hírös ötvenhat

A napokban jelent meg a kecskeméti Benczúr Csaba Hírös ötvenhat című dokumentumregénye. Az eredeti hivatását tekintve ügyész írónak ez a hetedik könyve.

Ő írta meg a kecskeméti zsidók gettósításának és deportálásának történetét dokumentumregény formájában (2013-ban jelent meg), a témáról aztán több rendhagyó történelem órát tartott a kecskeméti középiskolákban. Legújabb műve az 1956-os forradalom hírös városi eseményeit dolgozza fel, és ehhez ugyancsak a dokumentumregény műfaját választotta. Az emlékezetes, felemelő és tragikus napok forgatagát láthatjuk az ávós, a fogoly, a katona, a forradalmár, az ügyész és a kamaszok szemszögéből, szinte testközelből, miközben a közel négyszáz lábjegyzettel ellátott, komoly kutatómunkával megírt mű a valós tényekre, adatokra, nevekre, és történésekre épül.

A  BT-Press BT kiadásában megjelent dokumentumregény visszaemlékezéseken, katonai jelentéseken alapul, sőt egykor titkosított CIA-jelentést is felhasznált  dokumentumregény az 1956-os forradalom sorsfordító és szívszorító kecskeméti eseményeiről. A szerző a szemtanúkkal, a hatalom oldalán állókkal és áldozatokkal folytatott beszélgetései során arra törekedett, hogy minél közelebb jusson 1956 igazságához, a ragyogásához és a sötétségéhez. Korábbi könyvéhez, a Hírös holokauszthoz hasonlóan a Hírös ötvenhat is forrásértékű alkotás. 

Miként egyik interjújában Benczúr Csaba elmondta, negyvenöt évesen, három évtizeddel a rendszerváltás után elsőként vállalkozott egy dokumentumokra épülő kisregény megírására. Érdekesnek találta az ügyész, az ávósok börtönében sínylődő fogoly, a katona, az ávós tiszt, a forradalmár meg a gyerekforradalmár hatszögű nézőpontján keresztül bemutatni, hogyan is zajlottak le a kecskeméti októberi események, beleértve a tiszakécskei sortüzet is, melyet ugyancsak részletesen feldolgozott.
Fotó: BT-Press BT
Lap tetejére