RSS Feed

Kétszáz vendég a debreceni Morzsapartin

mm - 2021. 09. 20. 13:00:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kétszáz vendég a debreceni Morzsapartin

Az Egy Morzsányi Szeretet Egyesület szeptember utolsó előtti szombatján ismét vendégségbe hívta mindazokat a debreceni felebarátainkat akiknek nem jutott hely az élet napos oldalán.

Már jóval, egy órával a kezdés előtt legalább nyolcvanan álltak a sorban, és folyamatosan jöttek az ételre várók. A járvány miatti áremelkedések számos  kisnyugdíjas, többgyermekes család számára okoznak  megoldhatatlan nehézséget. Gyakorlatilag arra kényszerülnek itt Debrecenben /is/ nagyon sokan, hogy lessék, hol osztanak ingyen ételt a civilek. Az ételosztás végére legalább kétszáz szegény sorsú debreceni embert tudtunk megvendégelni.

Mi a magunk tehetségéből igyekszünk segíteni: erőnk sajnos véges, hiszen nem közpénzből gazdálkodunk, egy fillér támogatást sem kaptunk a megalakulásunk óta. Többségében "kisemberek" pár ezer forintos adományaiból működünk. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki fontosnak érzi, hogy segítse munkánkat. 

A menüben volt  paprikás csirke, többféle kalács, rengeteg péksütemény, májkonzerv, és természetesen friss kenyér. A gyermekeknek egy kis finomság is jutott. A végén még repetát is tudtunk adni, így a családosok is legalább 2-3 napi élelemmel tudtak hazamenni.

Valószínűleg a koronavírus járvány hatásának is tudható be, hogy a vendégkör teljesen megváltozott. Látszik az elmúlt hónapok történései újabb emberek egzisztenciáját roppantotta meg. Soha ennyi kisnyugdíjas nem állt a sorba ételért, s számuk egyre nő. 

Legalább ötven kisebb- nagyobb  gyermek jött szüleivel a Morzsapartira, ennél szomorúbb látványt nem nagyon tudunk elképzelni. Úgy hisszük, mindannyiunk felelőssége, hogy Magyarországon, a 21. században egyetlen éhező gyermek sem legyen. Ez a szám  is  növekszik, nagyon sok gyermek bizony hétvégén éhesen fekszik le, ha nincs valahol ingyenes ételosztás. 

A Morzsaparti csapat a mai napon ismét elért a teljesítőképessége határára. Azt látjuk, egyre több vendégünk érkezik, de mind nehezebb gondoskodni arról, hogy mindenkinek jusson ennivaló. Annak ellenére, hogy a vártnál ismét  jóval többen jöttek, senki sem engedtünk haza üres kézzel. Köszönjük az eddigi felajánlásokat, adományokat, hálásak vagyunk mindenért, amit kaptunk.

Úgy látjuk azonban, hogy a társadalom elesettjeinek a segélykiáltását csak kevesen hallják meg, a szolidaritás, a felebaráti szeretet kiveszőfélben van. Nem magunknak kérünk segítséget, hanem azoknak a nyomorgó embereknek, akinek már régen nem futja még csirkefarhátra sem. Talán érdemes lenne egyszer végiggondolni, hogy a külbecs mögött, milyen is a való világ, Hiszen a sorok --nemcsak Debrecenben, bizony egyre hosszabbak. 

A debreceni Morzsaparti csapat legközelebb október 16 .-án hívja meg vendégségbe a cívis városban élő nehéz sorsú embereket. Kérünk minden jóérzésű honfitársunkat támogassa, segítse munkánkat. 


Fotó: -a-
Lap tetejére