RSS Feed

A kapzsiság győz?

24.hu - 2021. 04. 20. 12:47:52 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A kapzsiság győz?

Akár már a Bajnokok Ligája mostani idényéből kizárhatják azokat a csapatokat, amelyek bejelentették részvételüket a labdarúgó Európai Szuperligában (ESL). Az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának dán tagja, Jesper Möller egy helyi adónak hétfőn azt mondta,a kluboknak, melyek közül három elődöntős, azonnal menniük kell.

„Még ki kell találnunk, hogyan fejezzük be a mostani BL-évadot” – mondta az MTI cikke szerint Möller, hozzátéve, pénteken, a testület rendkívüli ülésén születhet meg a csapatok kizárásáról szóló döntés.

A nemzetközi futball jó ideje egy olyan egyirányú utcában halad, ahonnan nem lehet sem kitolatni, sem megfordulni benne. Két opció van, az elakadás és a permanens továbbhaladás. A Szuperligával a topklubok a továbbhaladás mellett tették le a voksukat.
Korábban az UEFA szlovén elnöke, Aleksander Ceferin kijelentette, az UEFA jogászai már vizsgálják a lehetséges szankciókat, az ő személyes álláspontja pedig az, hogy az érintett klubokban játszó játékosokat minden olyan versenysorozattól el kell tiltani, amely a szervezet égisze alatt zajlik.

A Szuperligát hat angol – Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City –, három olasz – Juventus, AC Milan, Internazionale – és három spanyol – Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid – sztárklub hozta létre, elsőszámú vezetője pedig Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke lett.

A húszcsapatos sorozatnak 15 állandó résztvevője lenne, további öt együttes pedig az előző szezon eredményei alapján csatlakozhatna. A mérkőzéseket hétköznap rendeznék, így a résztvevő klubok ugyanúgy szerepelnének a nemzeti bajnokságokban. A tervek szerint jövő augusztusban két tízcsapatos csoportban kezdődnének a küzdelmek, minden gárda kétszer – otthon és idegenben – találkozna valamennyi riválisával, az első három egyenesen a negyeddöntőbe jutna, míg a negyedik és ötödik helyezettek egymással küzdenének meg a fennmaradó két helyért. Onnantól oda-visszavágós alapon folytatódna a sorozat, majd május végén semleges helyszínen tartanák a döntőt.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke az európai Szuperliga létrehozását „kapzsiságtól vezérelt” néhány klub „szégyenteljes kezdeményezésének” nevezte, illetve úgy fogalmazott, hogy a lépés „a labdarúgás szerelmeseinek arculköpése”.

Egyúttal megerősítette, hogy a Szuperliga klubjaiban játszó futballisták nem vehetnek majd részt olyan nemzetközi eseményeken, mint a világbajnokság vagy már az idei Európa-bajnokság. De a klubokat is a lehető leghamarabb szeretnék kizárni minden sorozatból – érdekességképp: a Bajnokok Ligája elődöntőjében érintett a Chelsea, a Manchester City és a Real Madrid is. 

Ceferin a résztvevő klubok vezetői kapcsán is elég kritikus volt a Get French Football News cikke szerint, külön beszélt a Manchester United a Manchester United ügyvezető alelnökéről, Ed Woodwardról, valamint a Juventus elnökéről, Andrea Agnelliről, aki eddig az európai klubokat tömörítő szervezet (ECA) első embereként épp a Bajnokok Ligája-reformról tárgyalt az UEFA-val.

Agnelli jelenti számomra a legnagyobb csalódást mind közül, még soha senkit nem láttam, aki ennyit hazudott volna. Hihetetlen. Nem gondoltuk volna, hogy kígyók vannak közöttünk, de már tudjuk.Fotó: -a-
Lap tetejére