RSS Feed

Egészséges táplálkozással a környezetünkért

M. A. - 2021. 04. 20. 12:50:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Egészséges táplálkozással a környezetünkért

Magyarországon is egyre többen próbálnak átállni az egészséges életmódra, aminek szerves részét képezi a helyes táplálkozás is. A változatos étkezéssel, valamint a helyi, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával ráadásul a szervezetünk mellett a környezetünkért is rengeteget tehetünk.

Dr. Kovács Viktória Anna, a a Digitális Termelői Piac program keretében létrehozott Közért+ táplálkozás-tudományi szakértője szerint a szezonális élelmiszerek fogyasztása kiemelten fontos a magasabb tápértékük miatt, heti egy húsmentes nap beiktatásával pedig többet teszünk a bolygónkért, mintha elektromos autóval közlekednénk.

 

A táplálkozási ajánlások az utóbbi egy évtizedben világszerte, így hazánkban is átalakultak, és sokkal inkább az élelmiszer-alapú javaslatok kerültek előtérbe. Az egészséges táplálkozás a változatosság, a szezonalitás és a mértéktartás mellett pedig kiegészült olyan klímavédelmi irányelvekkel is, mint a helyi termékek népszerűsítése, valamint a húsfogyasztás visszaszorítása.

 

„Az ideális az lenne, ha az emberek minden étkezésnél fogyasztanának valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a szezonalitás fontosságát, az adott évszaknak megfelelő időben termő élelmiszerek tápértéke ugyanis jóval magasabb, mint amit a világ másik pontjairól szállítanak hazánkba" – magyarázta Dr. Kovács Viktória Anna.

 

Mint fogalmazott, minden hónapnak megvan a maga jellemző hazai zöldsége és gyümölcse. Áprilisban például többek között a medvehagymának és az újhagymának van szezonja, melyek tökéletes recept alapanyagok, ráadásul fűszerként alkalmazva a sófogyasztás csökkentésében is szerepet játszhatnak.

 

Felhívta a figyelmet a húsfogyasztás csökkentésének fontosságára is, melynek kedvező egészségügyi hatásai mellett klímavédelmi szempontból is óriási ereje van. Ezt egy példával szemléltette: mindössze heti egy húsmentes nappal többet teszünk a Földért, mintha elektromos autóra cserélnénk gépjárművünket. A szakértő elmondta, a jelenlegi élelmiszerkörnyezetben nagyon tudatosnak kell lenni az egészséges étkezéshez, hiszen az áruházakban nehéz összeválogatni mindenből a legmegfelelőbbet.

 

A Közért+ kiemelt hangsúlyt fektet az egészséges életmód hirdetésére, ezért áprilisban egy különleges ajánlattal is készültek. A (T)EGYÉL AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! kampány keretein belül folyamatosan frissülő termékeik jelentős kedvezménnyel vásárolhatók meg, és a promóciós termékek mellé 1 darab 2,5 dl-es Garden Juice 100%-os gyümölcslét adnak ajándékba. Dr. Kovács Anna Viktória szerint ez remek alkalmat nyújt mindenkinek, hogy kipróbáljon olyan finomságokat, amikről korábban talán még nem is hallott, legyen az egy zöldborsó- vagy vöröslencse tészta, vagy akár egy diós petrezselyem pesto.

 

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére