RSS Feed

A szépség mindenek felett

M. A. - 2021. 04. 19. 14:38:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A szépség mindenek felett

Április 22-től egy hónapon keresztül látható Letizia Battaglia fotókiállítása az Olasz Kultúrintézet Xénia Galériájában. A Budapest FotóFesztivál keretében a világhírű palermói fotóriporter A szépség mindenekfölött című tárlata érkezik Budapestre.

Letizia Battaglia a ma is élő fotográfus legendák egyike, idén töltötte be 86. életévét. 1935-ben született Palermóban, a 70-es és 90-es évek között a L’Ora című napilap fotóriportereként dolgozott, ezáltal testközelből fotózta az akkori évtizedekben dúló legkeményebb maffiaháborúk nyomait.

 

1985-ben első európai nőként nyerte el New York-ban a neves Eugene Smith-díjat, majd a

későbbiekben is számos nemzetközi díjjal jutalmazták rendkívüli érzékenységű társadalomábrázoló fotóit. Battaglia sokoldalú, fáradhatatlan érdeklődése, munkája egyéb területeken is megnyilvánult: a fotózás mellett dolgozott rendezőként, folyóiratszerkesztőként és városvezetési tanácsosként is, mindemellett aktív környezetvédő. 1991-től a csak nők által szerkesztett Mezzocielo című, kéthavonta megjelenő kulturális, politikai és környezetvédelmi folyóirat igazgatója.

 

A Budapestre érkező kiállítás központi témája a nő, a női szépség. A tárlat 30 fotográfiája különböző korú nőket ábrázol, egészen eltérő szituációkban és környezetekben. Néhány kép Battaglia korai fotóriporteri munkásságának idejére nyúlik vissza, amikor a 80-as, 90-es évek kegyetlen maffiaháborúi zajlottak Palermóban. A címben említett szépség egyértelmű utalás a kortól és kontextustól független női szépségre.

 

A kiállítás keretében május 18-án (20:00) a Távmozi platformon vetítik majd Kim Longinotto angol rendező, Letizia Battaglia munkásságáról szóló dokumentumfilmjét: Shooting the Mafia (Aki a maffiát fotózta), amelyet a tavalyi Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon mutattak be.

 

Április 22-én, csütörtök este 18:00 órától élőben követhetik az Intézet Youtube csatornáján a

kiállításmegnyitót és a szervezők bíznak abban, hogy az érdeklődő közönség hamarosan élőben is megcsodálhatja a neves fotós képeit a Xénia Galériában.

 


Fotó: -a-
Lap tetejére