RSS Feed

Korona: a testőr sem véd

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 09. 28. 17:04:47 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Korona: a testőr sem véd

Karanténba vonult szeptember végén Heiko Maas. A korábbi szövetségi igazságügy-miniszter 2018 tavasza óta a berlini külpolitika irányítója. Az 54. születésnapját ősszel ünnepelt, sportos, saar-vidéki kormánytag személyi védelméért felelős férfi koronavírusos fertőzése miatt hozták meg az óvintézkedést.

Angela Merkel kabinetjének egyik legfiatalabb tárcavezetője Maas. A triatlon versenyeken induló, két gyermekes szocdem politikus külhoni útjai során is szakít időt a futásra. Ám kerékpározásra, úszásra csupán kevéske szabadidejében van módja. A feleségétől különélő, karcsú politikus új kedvese is közéleti személyiség. A sajtó e témában csak ritkán ostromolja Natalia Wörner színésznőt, avagy a minisztert, aki októberig Homeoffice-ban dolgozik. Noha tesztje negatív lett, egyik testőre koronavírusos fertőzése miatt többek közt jordániai és belgiumi útját is le kellett mondania.

Amúgy a Brüsszeltől Washingtonig otthonosan mozgó Heiko Maasnak az elmúlt hetekben sok fejtörést okozott Alexej Navalnij ügye. A korábban a berlini Charitéban ápolt, immáron gyógyult orosz ellenzéki férfi megmérgezése nemzetközi botránnyá dagadt. Pláne, hogy a Kreml tagadja, hogy köze lenne az aktivista „kiiktatásához.” De nem csupán Moszkvával feszült a Spree-metropolisz viszonya. Athén és Ankara között a gáz-vitában is próbál egyeztetni-békíteni Maas. A görög-török viszályt a menekült kérdés is nehezíti. Ja, és a novemberi választásokra készülő USA-val is volt már jobb az NSZK viszonya. Maas vélhetően október első felében térhet vissza külügyminiszteri hivatalába.

Fotó: -a-
Lap tetejére