RSS Feed

Húszéves a Vadaskert gyermekpszichiátria

szt - 2008. 09. 20. 10:00:08 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Munkatársai és támogatói körében ünnepelte húszéves működését a Vadaskert Alapítvány a Gyermekek Lelki Egészségéért, amely 15 éve tartja fenn és működteti Magyarország egyetlen önálló gyermekpszichiátriai kórházát és szakambulanciáját.

Aki szerencsés, meglepődve fogadja a hírt: külön pszichiátriája van a gyerekeknek? Pedig a kicsiket, fiatalokat sem kerülik el a lelki bajok, és kezelésük gyakorlatilag önálló szakma a szakmán belül. Gádoros Júlia, az alapítvány és kórház megálmodója még a rendszerváltás előtt, az egykori Újpesti Kórház gyermekpszichiátriai osztályán dolgozva határozta el, hogy megpróbál egy különálló intézményt tető alá hozni a hatékony gyógyítás érdekében. A demokratikus fordulat lehetőségeit kihasználva alapítványt hívott életre és az esélyekkel szembeszállva megpróbált pénzt szerezni az ötlet kivitelezésére. Mesébe illően sikerült az Egészségügyi Minisztériumtól és az önkormányzati átalakulás küszöbén álló Fővárosi Tanácstól is 20-20 millió forint támogatást szereznie, amit a Szerencsejáték Zrt. jogelődje további 20 millióval fejelt meg. További 100 támogató adományával megtoldva ezt a pénzalapot azonnal hozzáláttak a sejteket formázó épületegyüttes megvalósításához Budapest második kerületében, az az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) szomszédságában.

A Vadaskert Kórház és Szakambulancia 1993-ban nyitotta meg kapuit, és folyamatos bővítéssel, fejlesztéssel nemzetközi hírű tudományos központtá nőtték ki magukat. A közbeszédben csak Lipótnak nevezett OPNI bezárásával a Vadaskert is veszélybe került, de a kollektíva és Gádoros Júlia céltudatosságára, érdekérvényesítő képességére jellemzően ezt az akadályt is sikerült átugraniuk. A jelenleg 40 aktív ággyal és 20 nappali kórházi férőhellyel büszkélkedő intézmény heti 230 órás szakambulanciát működtet, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) kötött finanszírozási szerződés keretében látja el az ország egész területéről érkező beteg gyermekeket és családjukat. Mert a gyermekpszichiátria nem csak magával a gyerekkel foglalkozik, a kezelés mindig a család bevonásával történik. Az idei év többszörös jubileum a Vadaskert számára: 20 éve kelt életre az alapítvány, 15 éve működik sikeresen a kórház, amely a napokban fogadja 25 ezredik betegét.

A nagy szám is azt mutatja, hogy számtalan feszültségben élő fiatal kerül kóros lelki állapotba. Szorongó, különféle tanulási, viselkedési, étkezési zavarokkal küzdő gyerekek jutnak el ide, és sajnos nem ritkák a depressziósok, hiperaktívok és ticben (Tourette szindrómában) szenvedők sem. Ha valaki megnézi a fiatalok művészetterápián készített rajzait és festményeit a kórház folyosóin, rájöhet, hogy sok gyerek, akinek "elvben" élveznie kéne a gondtalan fiatalkort, szörnyű lelki kínok közt él. - Vizsgálatok sora, háziorvos, iskolaorvos, szakmabeli ismerős javaslata után érkeznek ide általában a gyerekek, így elvétve fordul csak elő, hogy valaki elhanyagolható problémával jelentkezzen a Vadaskertben - meséli Gádoros Júlia. Vannak, akiknek elég a tanácsadás, a többségnek azonban vizsgálat után egy betegségre és testre szabott gyógyító programot javasolnak. A súlyos, azonnali segítséget igénylő fiatalokat bent tartják, de általánosabb az ambuláns kezelés. Az újabb esetekből még a szakemberek is tanulnak - árulja el Gádoros Júlia - és a tapasztalatok alapján finomítják a programokat. Nem véletlen, hogy a Vadaskert mára nemzetközileg is jegyzett tudományos műhely, eredményeiket hazai és külföldi szaklapok rendszeresen közlik.


Fotó: Papp Mónika
Lap tetejére