RSS Feed

Brežná asszony pozsonyi kötete

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 12. 14. 17:56:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Brežná asszony pozsonyi kötete

A budapesti Xantusz Könyv forgalmazásában már Magyarországon is megvásárolható - Vályi Horváth Erika remek fordításában - Irena Brežná nemzetközi sikert arató regénye, A hálátlan idegen {Die undankbare Fremde }.

Irena Brežná ezeddig jó féltucat nyelvre lefordított regénye, A hálátlan idegen 2012-ben elnyerte a Svájci Konföderáció Irodalmi Díját. A pozsonyi Anima Társaságnak köszönhetően immáron magyarul is kézbevehetjük a kötetet, a budapesti Xantusz Könyv forgalmazásában. A mű „nem csupán lebilincselő olvasmány, hanem egy olyan asszony éles és pontos portréja is, aki 1968-ban, a szovjet csapatok bevonulása után, 18 esztendősen volt kénytelen elhagyni hazáját.
A szerző Csehszlovákiából családjával Svájcba menekül. Egy jobb világot keres, de a befogadó alpesi államban tapasztalt ridegség hatására identitása megtörik“ - olvasható a 156 oldalas pozsonyi kötet ajánlójában. Az aktuális, európai migránshelyzet kapcsán különösen érdekes a keletről nyugatra szökött nő visszaemlékezése... „Ha nem tetszik itt, nyugodtan hazamehetsz!” – hangzik a svájciak tanácsa. Hogyan talál otthonra az idegen országban, képes-e meglelni új identitását anélkül, hogy a régiről lemondana? Irena Brežná a szép és a szörnyű dolgokból egyaránt könnyed, remek képeket alkot.


Fotó: -a-
Lap tetejére